Aktuelne teme Feminizmi Lokalne teme

Upoznajte super moćnu Natašu!

Uvijek želimo da upoznamo super moćne i kreativne žene/djevojke i rado ćemo  svoj medijski prostor popuniti njihovim ispunjenim životnim pričama. Jedna takva priča je Natašina. Naš tim je Natašu upoznao prošle zime i ova kreativna Banjalučanka motivisat će vas da uradite šta god da ste pošli danas.
PITALE SMO: Ko je Nataša Gligorić?

Nataša, kreativna dizajnerica

Nataša je veliko dijete željno da uči, uvijek. Još uvijek ne zna šta želi, ali vrlo dobro zna šta ne želi u životu. Kreativka, dizajnerica, mama i supruga. Tako nam se predstavila.
Po zanimanju je tehničar- modelar odjeće ili modni kreator, nema još titule ili onu skraćenicu poslije imena, ali se oslovljava, živi i radi kao grafička dizajnerica.
Trenutno je studentica arhitekture, ali sve su prilike da će se preusmjeriti na grafički dizajn.

“Od kad znam za sebe nešto dizajniram, kreiram… od odjeće za lutkice do namještaja u kući. Zapravo to je i nasljedno, jer su u mojoj porodici svi kreativci po hobiju.” -kaže Nataša

PITALE SMO: Odakle ideja o (facebook) stranici? Je li to freelancanje? Kako pronalaziš klijente/ice? Inspiraciju? Da li zadovoljstvo donosi i zaradu?
S obzirom da je na fakultetu imala priliku da upozna sa programima za crtanje, tako se i javila želja da isproba njihove mogućnosti i  klupko se lagano otkotrljalo…
                                                    
“Mali projekat za ovo mali za ono i onda sam odkučila da napravim i stranicu na facebooku kako bi mogla i drugima da pokažem šta radim. Ne mogu da nazovem svoj rad u potpunosti freelancanjem ali je negdje između.
Klijenti/ce pronalaze mene, najčešće je to preporuka.
Inspiraciji pronalazim u svemu. Nekad u knjizi, nekad u ljudima, nekad u sunčanom danu, nekad u kišnom, ono što teže pronalazim je vrijeme. Moj rad mi svakako donosi zadovoljstvo, i tek sad shvatam ljude koji kažu da je jako važno kad radiš ono što voliš, nema veće istine od toga. Što se tiče zarade, ja sam zadovoljna, nije da mogu samo od tog živjeti, ali je dovoljno kao dodatak na platu jer razmišljam na način da vrijeme donosi svoje, što više budem rasla i učila, to ću imati više posla, a samim tim i zarade.”
PITALE SMO: Koji svoj proizvod izdvajaš? Kakav odjek ima u društvu?
Nataša je kreirala jedinstven homemade proizvod “teglica sa 365 motivacionih poruka” koju krasi super dizajn.
“Kada su u pitanju teglice sa 365 motivacionih poruka, to je nekako spontano krenulo, veliku ulogu u ideji i zapravo stvaranju je odigrao moj stric od kojeg mnogo toga učim, koji je veliki kreativac, pa sam odlučila da porukama koje čitamo u knjigama i učimo kroz školovanje od velikih mislioca, dam novu priliku da dođu do onih kojima trebaju. Teglice i poruke, kao i sami dizajn izrađujem kad stignem i kada se traži, najčešće su to rođendani, 8 mart, Valentinovo.


Ovo je za sad jedina da kažem rukotvorina koju imam u ponudi pored izrade logotipova, postera, plakata, brendiranja i svega vezano za grafički dizajn, ali u skoroj budućnosti imam u planu još projekata pa se nadam da će se mojim budućim klijentima/cama svidjeti. Kao i svaka rukotvorina, u našem društvu se jako cijeni ali se ne kupuje u istoj mjeri jer je situacija u državi takva kakva jeste i ljudi se nekada i boje pitati za cijenu.”

PITALE SMO: Podrška, vrijeme i balans?

“Velika podrška u svemu je moj suprug, on je spreman da se oduševi na svaku moju budaleštinu i da me podrži jer zna koliko to volim. Imam sreću da radim posao, tako da sam čitav dan zaokupljena crtanjem i dizajniranjem. A, nakon posla i vikendom imam vremena da odradim sve ono što ne stignem tokom sedmice.
Ja dizajn živim, učim i učiću a moja porodica ga zajedno preživljava sa mnom. Uvijek nekako nađem način da nešto odradim dok recimo djecu zaokupim nekim drugim projektom, recimo dok ja crtam oni crtaju nešto meni ili se prosto zavuku po ćoškovima i šaraju zidove. Kažem vam totalno kreativna atmosfera. Suprug, kada je kreativnost u pitanju, on rekreativno balansira u našem neredu i svi sretni. Totalna sinhronizacija.”

Jer svaki posao je ženski posao.

Pripremila: Erna Ključić