Aktuelne teme Feminizam i ...

Studenti_ce vs presude silovateljima

Inspirisani_e puštanjem na slobodu silovatelja sa Standforda, Brock Turnera, studenti_ce “Ithaca” koledža uradili_e su zanimljivu seriju fotografija koja ukazuje na činjenice: silovanje se događa bez razloga i može se dogoditi svima.

Puštanje osuđenika Turnera izazvalo je bijes javnosti i neki su svoj gnjev izrazili statusima na društvenim mrežama, dok su neki bučno prosvjedovali ispred osuđenikove kuće.

Ali, dok je ljutnja razumljiva reakcija, jedna studentica Ithaca koledža odlučila je usmjeriti svoju frustraciju u nešto  produktivnije: izjavu protiv zločina koji ga je učinio zloglasnim.

Yana Mazurkevich, 20, stvorila je seriju fotografija “It Happens” nakon što je čula toliko priča o seksualnom zlostavljanju od svojih prijatelja da je došlo do tačke u kojoj “toliko te frustrira da jednostavno moraš nešto poduzeti.”

Yana je također izjavila:

“Ne shvatam kako neko može upasti u tuđe tijelo. Ne razumijem logiku. “


Serija fotografija, koja je izrađena za medijsku platformu koja se bavi ukazivanjem na seksualne napade,  “Current Solution” (trenutna rješenja), prikazuje prizore napada.

Napad se može dogoditi bilo kada, bilo gdje i bilo kome (Anytime, Anywhere i Anyone) – i to je tužan, zastrašujući i nesretan prizor stvarnosti u kojoj živimo.

Anytime, Anywhere & Anyone


Svaka fotografija ima napadača i žrtvu koja prodorno gleda u objektiv aparata.

Yana je izjavila da publikacija treba izgledati beživotno, ali stvarno.

Cijeli projekat možete naći OVDJE.

Pripremila: Erna K.