Aktuelne teme Globalne teme

Twitter; sloboda govora & ban za pretraživanje pojmova bisexualnosti

U posljednjih par dana Twitter je odlučio banovati pojedine rječi i onemogućiti tako pretraživanje pojmova za koje nismo sigurni/e da spadaju u kršenje politika o nasilju ili fotografijama koje predstavljaju simbole mržnje.

Nova zabrana uključuje pojmove: bisexualaca, bisexualnosti, sexualnosti, queer, transexualaca, sexa i stražnjice. Srodni neaktivni pojmovi uključuju: lezbijke, homoseksualne, heteroseksualne, trans, interseksualne, aseksualne osobe i naravno stražnjicu. Poređenja radi, ono što i dalje možete pretraživati bez ikakvih problema, na internet stranici koja promovira istinsku slobodu govora, a zove se Twitter, su pojmovi i fotografije sa oznakama tipa: bijeli ponos, heil hitler, svastika, bijeli arijevci…

Twitter nije objavio popis novoizabranih pojmova za pretraživanje slika. Niti su izdali saopštenje zašto su odlučili napraviti biseksualne osobe nevidljivima. Twitter blog post “sigurnosni kalendar” pokazuje da oni trenutno rade na ažuriranju svojih pravila (među ostalim temama):

– nasilne skupine;
– mržnje i simbola mržnje;
neželjeni seksualni napredak;

Pornhub izvještaj iz Februara 26, 2016

S obzirom na uslove koje su napravili – i nisu je uspjeli – na popisu za pretraživanje bez slika, teško je zamisliti kako Twitter može učiniti lošiji posao od ovoga. Osim ako neko nije bio loše obavješten negdje dolje ispod linije, ali biseksualnost nije nasilna skupina niti simbol mržnje. Čak i ako su bezumno pokušavali zaštititi osjetljive oči čitatelja od seksualnih slika, donošenje ovakvih uslova za pretraživanje fotografija je besmisleno. Osim toga, ova promjena ne utiče na to šta će se pojaviti na vašoj home stranici. Sprječava vas samo da pretražujete fotografije zavisno od uslova, odnosno sadržaja kojeg trebate odabrati.

Screenshot sa Twittera. Novembar 5 2017.

Ne postoji način da onemogućite novu postavku pretraživanja slika, dakle ne možete je isključiti. Pretraživani rezultati će uključiti prijedlog  “da ste možda pogrešno spelovali  to što tražite ili da vas postavke “čuvaju” od potencijalno osjetljivog sadržaja”.. Međutim, ukoliko čekirate “Osjetljiv sadržaj” to neće imati uticaj na rezultate. Prvo, reći će vam da ne postoje rezultati, ne da su blokirani, nego da ne postoje. Zatim će okriviti vas kao korisnika sugerišući da ste nekako biseksualce učinili nevidljivima ili još gore, tvrdeći da postavke nemaju nikakve veze sa rezultatima.

Twitter se pridružio svima onima koji biseksualnost stavljaju u drugi plan. Već dugi niz godina mediji nepošteno tretiraju biseksualne osobe i diskriminiraju ih čak više u odnosu na deklarisane gejeve ili lezbejke. Biseksualnost nije srazmjerno zastupljena u medijima, čak i onda kada je riječ o pojedinačnim gejevima ili lezbejkama i kada oni dobijaju sve veću vidljivost.

Možda nikada nećemo znati zašto je Twitter odlučio učiniti biseksualce nevidljivim dok ostavlja netaknute skupine mržnje i njihove slike. Vjerovatno nikada nećemo razumjeti logiku zašto banuje fotke označene sa “butt” (stražnjica) , ali ne i one s oznakom “butts”(stražnjice).

Možda je ova zabrana rezultat greške, ali nije tako nevina, Twitter je ipak odgovoran za posljedice ionako dvostruko marginaliziranih osoba, bilo da su ovo uradili namjero ili ne.

Znam, svi pretražujemo neke super fotke koristeći #bisexualfacts hashtag. S obzirom da je Twitter odlučio da bisexualce stavi u sjenu, možda možete pronaći ono što tražite na Tumblr umjesto na Twitteru?

Posuđeno i prilagođeno sa: Media.com

Pripremila: Erna K.