Aktuelne teme

Turska: vlasti u pritvoru drže borce_kinje za ljudska prava

Osam najpoznatijih boraca_kinja za ljudska prava u Turskoj uhapšeni su prošle sedmice za vrijeme trajanja treninga o digitalnoj sigurnosti na jednom od Istanbulskih ostrva, Buyukada.

Uhapšena su i dva predavača, zajedno sa ljudskopravašima_cama. Policija je ubrzo pritvorila i vlasnika hotela u kojem se održavao trening. Među pritvorenima se nalazi i direktorica Amnesty Internationala iz Turske, Idil Eser.

Nezavisna medijska kuća Bianet izvijestila je da je policija bila obučena u civilnu odjeću i tako sebi osigurala boravak među učesnicima_cama. Za vrijeme trajanja treninga oduzeta je većina informatičke opreme; kompjuteri, laptopi, tableti, kao i mobilni telefoni. Osam uhapšenih biće zadržani u pritvoru sedam dana prije zakazanog suđenja.

Prije manje od mjesec dana pritvorena je i predsjednica turskog Amnesty Internationala, Taner Kilic, koja je još uvijek u pritvoru. Amnesty International dao je izjavu 6. jula:

“Pritvor za Idil Eser i ostali_e branitelja_ce ljudskih prava koji su sudjelovali nu treningu, groteskna je zloupoeraba vlasti i naglašava nesigurnu situaciju s kojom se suočavaju aktivisti_kinje za ljudska prava u zemlji. Idil Eser i oni_e koji_e su pitvoreni_e s njom, moraju biti odmah i bezuvjetno pušteni.
Reakcija u zemlji i inozemstvu bila je neposredna, a korisnici Twittera zalagali su za oslobađanje osam zastupnika, od kojih su svi stručnjaci u svom području, koristeći hashtagove #İnsanHaklarıSavunucularınaDokunma i #freehumanrightsdefenders.”

Pripremila: Erna K.

Izvor: Globalvoices