Aktuelne teme Feminizmi Zvuk i boje

#ThatsHarassment; Druga epizoda “Šef”: David Schwimmer

#ThatsHarassment je serija kratkih filmova, sastavljena u režiji Cosmopolitan.com,  koji istražuju različite načine na koje žene bivaju uznemiravane, a o kojima ne govore. Serija je sastavljena od pet različitih dijelova koji prikazuju različite incidente i načine uznemiravanja  bazirane na stvarnim događajima. U seriji su prikazane svakodnevne društvene interakcije, a naglasak je na “svakodnevici seksualnog uznemiravanja”.

Koliko dugo? Koliko dugo treba da nam bude neugodno prije nego li progovorimo o tome? O šefu koji nas neprimjereno gleda, dodiruje? Možda tako treba. Daj ne budi tabu. Da li vrtite film dok se vraćate s posla? Možda vam se samo učinilo? Ili…?

Ako želite, pogledajte sve epizode na YT. Mi danas prenosimo drugu epizodu sa Davidom Schwimmerom (Ross iz “Prijatelja”)  u glavnoj ulozi.

Trigger Warning: Sexual Harassment

#Šef

Jedna od najupečatljivijih stvari u vezi sa ovom serijom je uobičajenost interakcije, odnosno svakodnevnost konverzacije. Žene ne trebaju biti uznemiravane na poslu. Žene ne trebaju biti uznemiravane bilo gdje. Zašto da se plašite odlaska na posao? Zašto da se plašite kako će proteći dan u blizini šefa?

“Žene na radnom mjestu su seksualno uznemiravane kako bi opravdale svoju vrijednost.”

Nakon što ju je pokušao na silu poljubiti, iako mu je rečeno da ima momka, što je on opravdao činjenicom da je i on oženjen, težio je neugodnu situaciju  ublažiti zagrljajem. Prikazano je  kako je prisiljava svoju kolegicu da ga zagrli kako bi se ona “osjećala bolje”. Napadač, odnosno šef je pokušao nazor ublažiti situaciju, ukloniti nelagodu i eventualno osigurati svoju  nevinost i vjerodostojnost “dobrog momka”. Ipak, video pokazuje da počinitelj zapravo ne priznaje da je ušao u njen privatni, zabranjeni prostor i da je seksualno uznemiravao – što  naglašava nužnost veće svijesti o tome što predstavlja seksualno uznemiravanje na radnom mjestu.

Piše: Erna K.

Izvor: Cosmpolitan.com