Aktuelne teme Feminizmi Globalne teme

Ne želim naslov: “Mlada žena s Downovim sindromom otvorila pekaru”

Posljednjih dana u medijima su se mogli vidjeti, slobodno primjetih, pomalo senzacionalistički naslovi i podnaslovi; “Žena s Downovim sindromom otvorila pekaru!”,  “Ova mlada žena s Downovim sindromom morala je razbiti stereotipe kako bi postigla svoj san!”, “Mlada žena s Downovim sindromom živi je dokaz da njena invalidnost nije prepreka uspješnom poduzetniku”.

Ne postoji ništa problematično u vezi s ovom pričom, osim natpisa u medijima u kojima je glavni tag “žena s Down sindromom”. Naslovi vezani za uspjeh jedne žene su školski primjeri neprimjerenog izvještavanja o osobama s invaliditetom. Svaki priručnik o izvještavanju osoba s invaliditetom poziva se na “… izvještavanje bez patetike, sažaljenja i senzacionalizma”. Ipak, mediji su vidjeli priliku i objeručke prihvatili komad kolača kojeg  Collettey svaki dan pravi u svojoj pekari i zameljali se do ušiju.

Ne želim naslov: “Mlada žena sa down sindromom otvorila pekaru”. Želim uspjeh. Želim da vidim da je društvo dovoljno stastalo da jednako tretira uspjeh bilo kojeg pojedinca_ku. Želim rodno osjetljiv jezik, jer žena se računa. Ne želim senzaciju, želim da prihvatimo da žene mogu imati biznis. Želim inspirativne priče bez senzacije. Želim da shvatimo da osobe s invaliditetom mogu peći kolače i da su zaslužili_e svoje mjesto u medijima svojim uspjesima, a ne svojim invaliditetima. Želim da shvatimo da  oni_e žele jednak tretman, oni_e žele priliku za posao, oni_e  žele peći kolače u vašoj pekari, a ako im to ne dopuštate ispeći će sami_e svoj kolač i onda pazite kako ćete ga pojesti.

Na slici (iznad) je prelijepa mlada žena koja se zove Collettey Divito. Ona voli da jede kolače, ali voli i da ih pravi. Maštala je o tome da radi u nekoj pekari. Nažalost, mnogi su odbili  ponudu da ona pravi kolače za njih, pa je odlučila da otvori svoju pekaru i pogodite šta? Super joj ide!  

Colletey je stalno pravila kolače u krugu svoje porodice i svaki puta su bili sve bolji i bolji. Prijatelji i porodica su joj predložili da počne prodavati svoje kolače kako bi zaradila nešto džeparca. Kada je usavršila svoj recept, Collettey je započela vlastiti biznis jer su je poslodavci iz drugih slastičarni odbili i rekli da se ona ne uklapa u profil njihovih kompanija.

Prošle godine, Colletteys-cookies su u sezoni praznika zaprimili više od 50 000 narudžbi za dostavu kolača. Collettey sada uživa praveći kolače u svojoj kuhinji skupa sa svojim prijateljima i spremna je zaposliti svakoga ko voli i zna praviti kolače, bez obzira uklapa li se ili ne.

Ova 26-ogodišnjakinja poručuje: “Nikada ne odustajte od svojih snova!” 

Jesam li spomenula da je Collettey Divito rođena s Downovim sindromom?

Piše: Erna K.