Aktuelne teme Feminizam i ...

Slavimo nesavršenost: Žensko tijelo koje društvo ne (želi da) vidi

Francuska umjetnica Cecile Dormeau savršeno bilježi skrivenu stranu žena koje naše društvo ne želi da vidi(mo). Pa prisjetimo se da žene postoje u svim veličanstvenim oblicima i veličinama i svaka je lijepa i jedinstvena.

Cecile Dormeau željela je svijetu pokazati stvarnu ljepotu- stvarnih žena, upravo onakvima kakve jesu, sa svojim stvarnim borbama, sa šarmantnim karakterima i smiješnim navikama.
Svaka od njih je jedinstvena i privlačna, baš kao i super ilustracije Cecile Dormeau koje prenosimo danas;

Ipak, Cecile kaže da je šarene ilustracije i crteži ne mogu zavarati, te da to odnos prema ženama ne čini ništa manje ciničnim.

“Ja samo crtam ono što me okružuje u svakodnevnom životu.”, izjavila je za The Independent. “Sva opažanja koja su nacrtana su o mojim osjećajima. Kasne pijane noći s mojim prijateljima, ludilo moje sestre, ljudi koje srećem na ulici ili nešto što sam pročitala. ”

“Volim crtati stvari koje su skrivene od dnevnog svjetla, kao skrivene akcije ili detalje kojih se stidimo previše da bismo ih podijelili s drugima. Ja crtam tabue. Ja želim da slavim nesavršenstvo.”

Cecile je sretna što se mnoge djevojke poistovjećuju s njenim ilustracijama. Sretna je što će neka djevojka reći: to sam ja, te će se smijati na njenu ilustraciju.

“Veoma sam sretna što moje ilustracije mogu nasmijati djevojku koja se poistovjećuje s njima, što mogu učiniti da se ona osjeća komforno u svojoj koži.”

Piše: Erna K.

Izvor: BuzzFanzine