Aktuelne teme Globalne teme

Mexico City: Slučaj “Penis sjedište”

U metroima Mexico City-a odnedavno možete nabasati na zanimljiv dizajn sjedišta. Sjedišta označena s natpisom “Samo za muškarce” su zapravo u obliku muškog torza i sa istaknutim penisom u erekciji. Ukoliko sjednete na jedno od njih i pogledate dolje naići ćete na drugi natpis, gdje na španjolskom jeziku piše: “Sjediti ovdje nije udobno, ali to je ništa naspram seksualnog nasilja s kojim se svakodnevno suočavaju žene”.

Ova sjedala dio su šire kampanje pod nazivom “No Es De Hombres” (“Nije muževno”) . Projekat želi skrenuti pažnju na realnost seksualnog nasilja, ali i otići korak dalje – staviti putnike u kožu žrtava nasilja.

Inicijativu sa penis -sjedištima  podržali su Ujedinjeni Narodi, kao i vlada Mexico City-a. Oni ističu kako je potrebno suzbiti ovakve oblike nasilja. Prema rezultatima koje su objavili, UN upozorava na visoku stopu seksualnog nasilja nad ženama.

Žene koje koriste javni prijevoz u Mexico City-u se osjećaju posebno nesigurno. Otprilike 64%  ispitanica izjavilo je kako su doživjele neki oblik nasilja u javnom prijevozu. Iako problem povećanog seksualnog nasilja nije bio ignorisan, prijašnje kampanje nisu potaknule željene promjene. Iako je vlada uvela posebne odjeljke za žene kao normalni dio vozila podzemne željeznice, situacija se nije promijenila. Konačno, ispostavilo se da nije dovoljno samo fizički odvojiti žrtve i nasilnike- potrebno je mijenjati mentalitet. Zbog toga došlo je do inicijative koja problemu pristupa na drugačiji način te izaziva značajne reakcije.

Video koji prati kampanju pokušava zabilježiti neke od reakcija građana koji imaju priliku sjediti na ovim sjedalima. Reakcije su nerijetko mješavina gađenja, šoka, zbunjenosti ili ljutnje. Nikome nije ugodno nabasati na izloženo golo muško tijelo, a još manje ostvariti nenamjernu interakciju s istim,pa  makar i plastičnim.

Cijela ideja je namjerno provokativna i definitivno se pokazala uspješnom u pokretanju žustre rasprave o javnom prijevozu, nasilju i seksizmu. Sjedala su neudobna i ponižavajuća – izazivaju u vama upravo onakav osjećaj s kojim se mnoge žene bore dok koriste javni prijevoz.

Naravno, nisu svi oduševljeni ovim društvenim eksperimentom. Većina kritika se više brine oko ugleda muškaraca nego poruke iza projekta. Kritičari i kritičarke kampanje smatraju da ova ideja nije fer prema muškarcima jer nosi poruku da su svi muškarci nasilnici i perveznjaci. Neki izravno optužuju inicijativu za seksizam. Skeptici smatraju da je cilj inicijative samo šokirati i “napraviti nešto drugačije”. Umjesto vulgarnosti i šoka, inicijativa bi, prema nekima, trebala i loviti prave nasilnike. Istaknuto je kako se putnici i putnice osjećaju ugroženo jer su protiv svoje volje suočeni sa skulpturom koja graniči s pornografijom. Ono što većina danih kritika nije uzela u obzir jest da je to upravo i poenta.

Pripremila: Erna K.

Izvor: Libela.org