Aktuelne teme Globalne teme Liderke

UN: dobitnica Nobelove nagrade Malala Yousafzai sada je glasnica mira

Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Antonio Guterres proglasio je laureatkinju Nobelove nagrade Malalu Yousafzai UN-ovom Glasnicom mira za napore u promicanju obrazovanja djevojčica, više od četiri godine nakon što su je talibani upucali u školskom autobusu.

Yousafzai je sa samo 19 godina postala najmlađa nositeljica ove prestižne titule koju UN dodjeljuje na period od dvije godine.

Također Malala je sa 17 godina bila i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, 2014. godine.

Guterres ju je opisao kao simbol  najbitnije stvari u svijetu – obrazovanja za sve.

“Nisi samo heroina, već vrlo posvećena i velikodušna osoba”, poručio joj je na ceremoniji. Primajući počasnu funkciju na ceremoniji u New Yorku, rekla je da “uvođenje promjena počinje s nama i ono bi trebalo početi sada”.

Yousafzai je postala redovita gošća raznih globalnih događanja, a posjetila je i izbjegličke kampove u Ruandi i Keniji prošlog ljeta kako bi upozorila na položaj djevojčica izbjeglica iz Burundija i Somalije.

“Ekstremisti su dali sve od sebe da me zaustave, pokušali su me ubiti i nisu uspjeli”, rekla je u ponedjeljak. “Sada živim novi život, drugi život kojem je svrha obrazovanje”, dodaje. Nakon što završi srednju školu ove godine, željela bi studirati filozofiju, političke znanosti i ekonomiju na sveučilištu.

Pripremila: Erna K.

Izvor: Libela.org