Feminizam i ... Globalne teme

Indija: Ako želite sigurnost, zaboravite samostalnost

U Indiji je u 2015. godini  prijavljeno više od 34 000 slučaja silovanja. Rješenje kompanije AirIndia kada su u pitanju seksuali napadi na žene tokom leta su odvojena sjedala za muškarce i žene, ali da li to dolazi do srži problema?

Air India’s solution to sexual assault? Separate men & women.

AirIndia suočen je s kritikom koja se tiče prava žena u septembru 2015. godine. Aviokompanija je tada objavila da će “prizemljiti”  125 članova svog osoblja, od kojih su mnoge bile žene, zbog prekomjerne težine. Kompanija je tada tvrdila da je odluka donesena zbog briga o sigurnosti. Nova odluka ove kompanije tiče se borbe protiv seksualnih napada tokom leta.

Kako bi pomogli u borbi protiv niza seksualnih napada tokom letenja aviona, Indijska nacionalna aviokompanija ponudit će šest sjedala, u dva reda kako bi žene, koje to žele, bile “sigurnije” od napada koji im prijete u toku leta.

Air India tvrdi da će odvojena sjedala biti bez dodatnih troškova putnica, te da će biti ponuđena samo na domaćim letovima tokom inicijalnog predstavljanja, javlja The Hindu.

“Mi ćemo rezervisati treći red – šest mjesta – u ekonomskoj klasi aviona za ženske putnice koje žele da putuju na miru”, rekao je menadžer općeg upravljanja prihoda ispred Air India- Meenakshi Malik Hindu.

“Kao nacionalna kompanija mi osjećamo da je naša odgovornost poboljšati komfort ženskih putnica. Postoji mnogo žena koje putuju same, bez pratnje i osjećaju se nezaštićeno, stoga mi želimo rezervisati par mjesta samo za njih”

Prostor rezervisan za žene ne završava samo na nebu. Nekoliko gradova u Indiji uvelo je sekcije samo za žene u određenim lokalima, nekim vozovima i autobusima.

Tokio je uveo vagone koji su samo za žene u svojim metro i linijama za vozove još prije više od desetljeća. Kina je također ekspermentisala s autobusima u pokušaju da smanji broj incidenata s “pipkanjem”.

Ipak, AirIndia pored hvale prima i oštre kritike za svoj novi potez.

“To što AirIndia rezerviše sjedišta za žene na svakom letu velika je uvreda za mlade, nezavisne žene, ovo je razlog zašto trebamo feminizam,”  objavila je jedna kritičarka na Twitteru.

Separate female area on Air India

This airline thinks creating a "women-only" seating section will help eliminate its sexual assault problem. Mic

Geplaatst door Women's Rights News op donderdag 19 januari 2017

Piše: Erna K.

Izvor: The Hindu