Aktuelne teme Feminizam i ... Feminizmi

Tijelo: gola istina

Photoshooting “Naked truth” pokazuje neprepakovanu golu istinu o  tijelu. Fotografije pokazuju moć različitosti i samoprihvatanje u svijetu ženskog, ali i muškog tijela. Ipak, prvobitno pokazuje- svu njegovu ljepotu, ne obazirući se na formu i oblik. Samo žena. Samo muškarac. Ili samo oboje.

Catherine Hernandez, spisateljica

Catherine Hernandez, spisateljica

Kanadski sedmični časopis “New Toronto” želi da “volite svoje tijelo”.  S tim ciljem uredništvo ovog magazina svake godine angažuje dobrovoljce iz reda lokalnog stanovništva kako bi se fotografisali za potrebe  projekta i time pokazali svoje različitosti, a zatim i diskutovali o svojoj povezanosti s vlastitim tijelom.

Jewelz Mazzei, model

Jewelz Mazzei, model, aktiviskinja

Prema godišnjem izvještaju Fashion Spota, samo 30% modela na coverima modnih časopisa nisu bijelci_kinje, samo 5% modela je iznad dobne starosti od 50 godina, a samo 0,9% je plus- size modela. Transgender modeli su nastavili sa aktivizmom u filmu, na TV-u i u svijetu muzike, ali još uvijek se bore sa korištenjem javnog, odnosno medijskog prostora u printanim medijima.

Monique Mojica, glumica, direktorica Chocolate Woman Collective

Dolaskom Nove godine kiosci i časopisi nas patetično zatrpavaju naslovnim porukama : “Nova godina- nova ti”, “Novogodišnja rezolucija- dijeta!”, ali magazin NEW želi potaknuti donošenje odluke, odnosno novogodišnje rezolucije o prihvatanju svog tijela. Stoga svake godine podijele par priča, odnosno fotki o uspješnim putovanjima na putevima prihvatanja vlastitog tijela. Na projektu su radile fotografkinja Tanja Tiziana i spisateljica Michelle Da Silva. Tim je i ove godine za magazin  napravio intervju sa svim svojim modelima i svaka fotografija ima svoju priču.

Acacia Christensen, hrvačica

Acacia Christensen, hrvačica

“Najbolji odgovori su zapravo odgovori ljudi koji sami sebe inspirišu ovim photoshootingom i svoje poruke o “pozitivnom tijelu” koriste kao svojevrsne zavjete za budućnost kako bi cijenili svoje tijelo još više.” – izjavila je Da Silva, fotografkinja na ovom projektu.

Heidi Hawkins, majka, glumica (posuđuje glas)

Volite svoju golu istinu.

Jasbina Justice, aktivistkinja, yoga učiteljica

Postignuća iz pokreta “pozitivno tijelo” svakodnevno nas podjećaju koliko je još aktivizma, rada i napretka potebno da bi se prevazišle teme koje su još uvijek tabu; dojenje u javnosti, transgender modeli i  sportisti pa čak i plus- size modeli…

You are enough just the way you are.   Michelle da Silva

Piše: Erna K.