Lokalne teme

Zeničanke traže svoja prava

OTVORENO PISMO ZAKONODAVKAMA I ZAKONODAVCIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Zenica, 8/10/2013

Zeničanke traže svoja (Zakonom garantovana) prava

Grupa građanki, žena koje su nedavno ostvarile majčinstvo i time stekle pravo na naknadu za vrijeme porodiljskog odustva već treći radni dan za redom protestuje ispred zgrade Ze-Do Kantona u Zenici.

Neformalna grupa pod nazivom "Mame Bosne i Hercegovine" djeluje kao grupa na socijalnoj mreži facebook sa ciljem razmjene informacija između svih majki, trudnica i onih koji to nastoje biti sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Želja Mama Bosne i Hercegovine je da svoje sugrađanke i sugrađane informišu o socijalnim i ekonomskim pravima žena, majki i onih koje će to postati.

Osnivačice grupe su građanke Zenice, revoltirane stalnim kršenjem prava žena porodilja i trudnica na prostoru Ze-Do Kantona.

Kašnjenje porodiljskih naknada za zaposlene majke više od 6 mjeseci ostavlja gorak ukus u ustima, i neminovno povlači pitanje – gdje odlaze doprinosi koje naši poslodavci moraju uplatiti svaki mjesec? Gdje odlazi novac koji smo mi zaradile? Ko upravlja tim fondom?

Mnoge od Vas su i same majke, te jako dobro znate kakve su potrebe jednog djeteta. Smatramo da je krajnje vrijeme da se prestane sa diskriminacijom i stalnim ponižavanjem majki, porodilja i trudnica. U ovakvim situacijama, one žene koje su zdravstveno sposobno da rode još djece teško će se odlučiti na taj korak.

O stalnom kršenju prava žena porodilja mediji skoro svakodnevno izvještavaju, a o tome je bilo riječi i u Izvještaju u sjeni koji je grupa ženskih nevladinih organizacija podnijela Komitetu Ujedinjenih Nacija za implementaciju CEDAW Konvencije u julu 2013. godine.

Zaposlene majke porodilje, i one koje su uspjele ostvariti pravo na porodiljsku naknadu nisu i ne smiju biti socijalni slučajevi.

Molimo Vas da poduzmete sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi se naša prava poštovala.

Neformalna grupa Mame Bosne i Hercegovine

Foto: www.072info.com