Prijavi nasilje

Zaustavi nasilje: virtuelno je stvarno

Učinimo nevidljivo vidljivim.
Priključi se u stvaranju svijeta gdje se nasilje nad ženama osuđuje, gdje žene i djevojke u sigurnom prostoru pričaju svoje priče, dijele svjedočenja i doprinose otkrivanju različitih formi nasilja sa kojima se susreću.
Zaustavimo nasilje! Virtuelno jeste stvarno, onda kada prijaviš i dokumentuješ.Izgradi izvor dokaza o nasilju nad ženama i djevojkama koje koristi informaciono komunikacione tehnologije kao kanal djelovanja, (npr. mobilni telefoni) odnosno koje se dešava u virtuelnom, digitalnom svijetu (npr.:Facebook, Ask.fm) 
Svaka priča je bitna. Svaka priča je dio koji tvori cjelinu. Zajedno imamo priliku da govorimo o ovim stvarima, da reagujemo, odgovaramo, rušimo i transformiramo.
Priče će se koristiti s ciljem da se obilježi, prizna, obšteti nasilje nad ženama koje se dešava u viruelnim prostorima i koje zloupotrebljava korištenje informaciono komunikacionih tehnologija na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. 
Prepoznavanje nasilja u virtuelnom svijetu će pomoći da se jača kapacitet žena i djevojčica da prijave slučajeve i zaštite sebe. 
Sa druge strane, pomoći će organizacijama koje se bave ženskim pravima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojkama, u zagovaranju na ista prava i u virtuelnim prostorima. (na internetu)
Daj svoj doprinos izgradnji jakih dokaza koji će postaviti temelj eliminaciji nasilja nad ženama!
 
Mapa je izgrađena zahvaljujući organizacijama i kolektivima iz razlicita zemalja: Colnodo, Kolumbija, Si Jeunesse Savait, Demokratska Republika Kongo, KictaNet, Kenija, Bytes for All, Pakistan, Foundation for Media Alternatives (FMA), Filipini, TakeBackTheTech, Meksiko i Fondacija JedanSvijet (OWPSEE), Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija uz podršku i saradnju  Programa za Ženska Prava iz Asocijacija za progresivne komunikacije (APC). Sve navedene djeluju lokalno, a lobiraju globalno. 

Prijavljeni slučajevi nasilja

Grad/Opstina: Kanton Sarajevo
Samohrana sam i trenutno nezaposlena majka troje djece. Dvoje maloljetne djece koji pohađaju osnovnu školu, živi samnom. Život je i do sada bio dovoljno težak, a djeca su često bila podvrgnuta...
Grad/Opstina: Banja Luka
Mom dečku i meni puna 2 mjeseca je prijetio moj bivši dečko. Pokušali smo se obratiti telekomu, ali su nam rekli da ne mogu učiniti mnogo, ustvari ništa, obzirom da on često mijenja broj telefona....
Grad/Opstina: Bosansko-podrinjski kanton
Moja priča je trajala skoro cijele 4 godine. Još uvijek strepim da nije gotova. Živim u malom mjestu gdje svi znaju sve o svakome. Sve je počelo na koncertu gdje sam nastupala. Tada još nepoznati...

Prijavi online

Prijavi nasilje

Ovde možeš potpuno anonimno prijaviti slučaj nasilja koji se desilo tebi ili kojem si bio ili bila svjedok/inja. 

Važni telefoni

Policija - 122

SOS telefon FBiH - 1265

SOS telefon RS - 1264

 

Poziv na ove brojeve može biti anoniman. Ne morate ostaviti svoje podatke niti se predstaviti.

Ostali bitni telefoni:

SOS telefon Sarajevo Tel/fax: +387 33 222 000
Crvena linija za žrtve porodičnog nasilja (Fondacija lokalne demokratije)
Telefonska linija dostupna 24 sata
 

ZELENA LINIJA Sarajevo Tel/fax: +387 33 223 366
Informativni telefon o: nasilju, spolno prenosivim bolestima, seksualnom uznemiravanju, reproduktivnom zdravlju, diskriminaciji na osnovu spola
e-mail: zelena_linija@bih.net.ba