Aktuelne teme Feminizmi

Dan bez grudnjaka

Oktobar mjesec je u znaku podizanja svijesti o raku dojke, a danas je dan kad bismo sve mi svoje grudnjake trebale ostaviti kod kuće i grudima dati malo slobode.

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke, pa je 13. 10.  izabran kao dan na koji žene neće nositi grudnjake te će se tako podignuti svijest o opakoj bolesti kao što je rak dojke i važnosti prevencije. Kao i obično, ovakva se akcija na društvenim mrežama dočekala dvojako. Dok neki hvale akciju, drugi ne shvaćaju na koji način nenošenje grudnjaka može pomoći u borbi protiv raka dojke.

Sve manje oboljelih

Ipak, brojke govore u prilog tvrdnji o važnosti prevencije jer svake godine ima sve manje oboljelih žena. Posljednji podaci kažu kako će 12,4 posto žena tokom svog života dobiti rak dojke. Poznato je da rak dojke mogu dobiti i muškarci, no kod njih se javlja rjeđe i kasnije nego kod žena.

Ipak ne smijemo zaboraviti najvažnije – redovno odlaziti na preglede, naučiti kako prepoznati simptome,  te se boriti protiv ove zloćudne bolesti i pružiti podršku svim ženama koje se bore s njom.

Pripremila: Erna K.