Aktuelne teme Feminizam i ... Feminizmi Globalne teme

Amerika me učinila feministicom

Mislila sam da je riječ “feminizam” odraz nesigurnosti. Žene koje su tražile jednakost s muškarcima za mene je bilo kao da glasno govore da su jednako pametne ili hrabre kao muškarci. Ako ste pametne, ne morate to govoriti. Mislila sam to nekada, jer sam žena iz Švedske.

Imala sam devet godina kada sam prvi puta kročila u jednu švedsku školu. Došla sam iz Čehoslovačke i bila sam zlostavljana od strane jednog dječaka, jer sam imigrantica. Moja mala prijateljica udarila ga je posred lica. Bila sam impresionirana. U državi odakle sam dolazila djevojčice bi se skupile i plakale. Okrenula sam se da vidim šta ostali iz razreda misle, ali kao da nikoga nije bilo briga. Nije mi trebalo mnogo da shvatim da je moja moć u Švedskoj jednaka moći nekog dječaka.

U Čehoslovačkoj, žene bi nakon dugog radnog dana dolazile kući da bi kuhale, čistile i služile svoje muževe. Zauzvrat te žene bi bile zanemarene, ignorisane i povremeno zlostavljane, poput domaćih životinja.  Ali, bile su mentalno nestabilne domaće životinje, poput mliječnih krava koje bi vas mogle potjerati ako niste  znali kako tačno postupati s njima.

U Švedskoj, kućni poslovi su jednako podijeljeni. Uskoro je i moj vlastiti otac počeo da čisti i kuha. Zašto? Razveo se od moje majke i vjenčao se sa Šveđankom.

Paulina Porizkova, Milan, 2010. Credit Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Paulina Porizkova, Milan, 2010. Credit Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Kako se približavala srednja škola, dječaci su htjeli da nas dodiruju, da se ljube s nama, a djevojčice su postajale grupe dobronamjernih kraljica koje su davale milostinju. Što su nas momci više željeli, to smo veću moć imale. Kada bi djevojka izabrala dečka za darivanje svojih usluga, njemu bi se zavidilo, ali bi ga se i slavilo. Stid drolje? Šta je drolja?

Kondomi su bili obezbjeđeni od strane školske medicinske sestre bez popratnih pitanja. Seksualna edukacija naučila nas je kako da se nosimo s opasnostima veneričnih bolesti i/ili neželjenom trudnoćom, ali nas je fokusirala i na neke zabavne stvari, kao što je mastrubacija. Za djevojku koja posjeduje svoju seksualnost značilo je da je ona posjeduje svoje tijelo, posjeduje sebe. Žena može da radi sve ono što radi i muškarac, ali žene također mogu- ako to odluče- da nose djecu. To nas je učinilo još moćnijima nego muškarce. Riječ “feminizam” je zastarjela; od nje više nije bilo koristi.

Kada sam se sa svojih 15 godina preselila u Pariz, da bih radila kao model, prva stvar koja me zatekla bila je kako se muškarci drugačije ponašaju. Otvarali su vrata ispred mene, htjeli su da plate moju večeru. Izgledalo je kao da sam previše osjetljiva, ili glupa, da bih se brinula o sebi.

Umjesto da se osjećam slavno, osjećala sam se patronizirano. Proglasila sam svoju moć onako kako sam naučila u Švedskoj; seksualno uvjerljivo. Ali, Francuzi ne rade na taj način. Kada bih u diskoteci izabrala nekog stranca, i onda doplesala do njega i rekla mu da je izabran– više puta oni bi pobjegli ili kada ne bi pobjegli, onda bi me pitali koliko koštaju moje usluge?

U Francuskoj žene su imale moć, ali neku tajnu moć, kao skriveni bodež. Sve je bilo u manipulaciji; seksi mamac je mamio muškarce koji bi davali svoju ponudu.

Tek kada sam došla u Ameriku i zaljubila se u jednog Amerikanca, shvatila sam da stvarno moram reorganizirati svoje kulturne pojmove.

Ispostavilo se da veći dio Amerike nije mislio da je sex zdrava navika ili alat za pregovaranje. Umjesto toga, sex za Amerikance je nešto tajno. Ako bih pomenula masturbaciju, uši bi pocrvenjele. Orgazam? Muškarci bi dobacivali nešto neumjesno, a žene ne bi progovarale. Postojala je vidljiva linija između privatnog i sramotnog. Ginekolog kod kojeg sam odlazila pričao je o vremenu dok je radio vaginalni pregled, kao da sam bila Viktorijanska djeva koja ne želi da zna gdje su bili njeni ženski dijelovi.

U Americi se činilo kao da žensko tijelo pripada svima osim ženi. Njena seksualnost je pripadala njenom mužu, njeno mišljenje o samoj sebi pripada društvenim krugovima, a njen uterus je pripadao vladi. Žena treba da bude majka i ljubavnica kao i karijerno ostvarena žena (s djelićem plate) dok zauvijek ostaje vitka. U Americi, važni ljudi su bili poželjni. Bitne žene su morale biti poželjne. To je doslo do mene.

U Republici Češkoj, nadimci za žene, bilo da su tepanje ili ne, pripadali su životinjskoj kategoriji: bubica, mače, stara krava, svinja. U Švedskoj, žene vladaju univerzumom. U Francuskoj, žene su opasni predmeti blaga ili straha. U svakom slučaju, žene u ovim zemljama znaju svoje mjesto.

Ali, Amerikankama je rečeno da žene mogu uraditi bilo šta i sada je na njima da to dokažu. Adaptirajući se u novoj državi, moć Šveđanke u meni počela je da me zanosi. Pridružila sam se ženama oko sebe koje se neuspješno bore da postignu sve. Nemam drugog izbora nego da izvučem riječ “feministkinja” iz prašnjave ladice i poliram je u nedogled.

Moje ime je Paulina Porizkova, i ja sam feministkinja.

Pripremila: Erna K.

Izvor: NYTimes

Photo Credit: Illustration by Cristiana Couceiro, photographs by Shutterstock and Deseronto Archives