Aktuelne teme Feminizmi

Odvažna ljepota

Shelly Baer je jedna od osnivačica BOLD BEAUTY  projekta koji za cilj ima “raspršiti” sve stereotipe o ženama s invaliditetom. Serija izložbi koja je pokrenuta u Washingtonu 2015.godine, nastoji portretirati žene kao; prelijepe, senzualne i osnažene žene, odnosno nastoji ih prikazati onakvima kakve jesu.
“Odvažna ljepota”
Shelly je za Mic izjavila kako gledatelji/ice u medijima zapravo ne vide žene  kakvima jesu, jer ih ne predstavljaju takvima u medijima. Izložba u D.C.  je bila uspješna, a sada Baer i njen tim rade na tome da je prenesu diljem zemlje.

Tatiana, Photo credits : BoldBeauty.com

Danas, projekat se nastavlja sa novim timom i novim imenom. Dr. Eva Ritvo, psihijatrica i ko-autorica Beauty projekta, kao i članica upravnog odbora United Cerebral Palsy of South Florida, posvećena je pomaganju svim ženama da prigrle svoju unutrašnju i vanjsku ljepotu. Dijeljeći istu strast, Eva i Shelly su pokrenule cijeli projekat.

Joy Nabors, Photo Credits: BoldBeauty.com

“Kao što možete vidjeti, ovo je uzvišena misija. Mi razvijamo globalne zajednice “odvažnih ljepota” i koristimo društvene medije kako bismo ih povezali. One će postati uzor za žene koje se osjećaju izolovano od strane konvencionalnih medija i njihove percepcije o ženama s invaliditetom. Mi utičemo na fotografe izlažući ih novim temama i tražimo od njih saradnju kako bismo skupa kreirali sliku koja je jednako transformativna i za modele i za gledatelje/ice. Moć ovog projekta je korištenje resursa lokalnih zajednica, modela i fotografa.” – stoji u opisu projekta na stranici BB.
Više o samom projektu možete naći ovdje.
 Video:
 

Bold Beauty Project from LaFrance Films on Vimeo.

“DISABILITY BECOMES BEAUTY BECOMES ART BECOMES CHANGE”

Pripremila: Erna K.

Izvor: Boldbeautyproject.com