Aktuelne teme Feminizmi Liderke

Afganistan; TV kanal kojeg čine isključivo žene

TV profram posvećen samo ženama u Afganistanu vodili su muškarci. Prošlog mjeseca žene u Kabulu preuzele su stvar u svoje ruke i došlo je do izmjena u medijskom prostoru Afganistana koji je predvođen muškarcima.

U Afganistanu je lansirana prva “Ženska” TV stanica (Zan TV) čiju postavu u potpunosti čine žene. Od novinarki do producentki; sve su žene. Cijela ideja je predvođena visokoprofilnom marketinškom kampanjom; bilbordima postavljenim u Kabulu, te kampanjom vođenom na društvenim mrežama.

Dolazak Zan TV-a pokazao je da je napredak u Afganistanu moguć, pa čak i ako je spor i naizgled nedostižan.

“Tako sam sretna što je pokrenuta ova TV stanica zato što u našem društvu postoje žene koje nisu svjesne svojih prava.” – izjavila je 20-ogodišnja Khatira Ahmadi, jedna od producentkinja Zan TV stanice.

“Ovaj TV kanal predstavlja žene i mi radimo kako bismo bile glas žena, te kako bi one mogle braniti svoja prava” – dodala je Khatira.

Afghan presenters record their morning programme at the Zan TV station (women’s TV) in Kabul, Afghanistan May 8, 2017. REUTERS/Mohammad Ismail

Ženska prava i edukacija, kao i medijska sloboda često se navode kao primjer najvećih postignuća u zemlji još od vladavine Talibana svrgnutih 2001.godine.

Ipak, Afganistan je jedno od najtežih mjesta na svijetu kada je riječ o ženama u medijima. U zemlji opustošenoj ratom, među 40 TV stanica, uspjeh nije zagarantovan.

Osnivač ove TV stanice, Hamid Samar, je izjavio da je Kabul mjesto sa velikim ženskim auditorijem koji je željan vijesti i diskusija baziranih na vlastitim iskustvima.

“Bilo je mnogo govora o ženskim pravima i medijskim pravima, ali nikada nismo vidjeli ništa posebno kada je riječ o ženama i medijima, i zato smo ovo napravili” – izjavio je Hamid.

Nedostatak kvalitetne opreme i iskustva nadomjestili su entuzijazmom mladih žena, pa tako 16 mladih žena rade kao tehničarke na ovoj TV postaji.

Neke od zaposlenih žena morale su se suočavati sa porodicom i njihovim patrijarhalnim korijenima kako bi se zaposlile u ovoj medijskoj kući.

Piše: Erna K.

Izvor: Reuters.com