Aktuelne teme Feminizmi Liderke

Berlin: prve žene svemira u velikoj Njemačkoj

Prije mjesec dana internetom je zazujala vijest da bi dvije žene u Njemačkoj mogle postati prve astronautkinje u toj zemlji. Nicola Baumann, koja radi kao vojni pilot, i meteorologinja Insa Thiele – Eich pobjednice su na takmičenju “Die Astronautin”.

Proces selekcije kandidatkinja trajao je veoma dugo, ali na kraju je odlučeno, jedna od ove dvije žene biti će prva astronautkinja Njemačke ukoliko se skupi dovoljno novca za ovu misiju.

Njemački ministar finansija Brigitte Zypries izjavio je da je ovo veoma važan dan.

“Nicola i Insa su uzor mnogim djeovjkama kojima su polja zanimanja matematika, nauka ili aeronautički inžinjering.”

Baumanova je letjela brzinom od 200 kilometara na sat

Baumanova je letjela brzinom od 200 kilometara na sat

Liderka projekta “Die Astronautin” je Claudia Kessler koja je projekat započela u proljeće 2016.godine, kada se prijavilo više od 400 žena. Iako u Njemačkoj postoji više astrounauta, ova zemlja još nikada nije poslala astronautkinju u svemir. Inicijativa   “Die Astronautin”  ima za cilj da se to promijeni, te da jedna od ove dvije super žene, Nicola ili Insa, leti do Internacionalne svemirske stanice 2020.godine.

Thiele- Eich istražuje kako da unaprijedi predviđanja o vremenskoj prognozi i klimatskim promjenama

Thiele- Eich istražuje kako da unaprijedi predviđanja o vremenskoj prognozi i klimatskim promjenama

Rommy Arndt bio je ovogodišnji event moderator u Berlinu. Za razliku od Jan Hilla, koji je hostao prošlogodišnji event u mjesecu martu, kada je započeta inicijativa, Arndt kandidatkinje nije zvao “djevojkama” nego ženama. Ove godine, diskusija i cijeli event se činio mnogo profesionalnijim i manje snishodljivim prema kandidatkinjama i njihovim postignućima.

Inicijativa sadrži dva samoproglašena cilja za kandidatkinju koja odlazi u svemir. Buduća astonautkinja bi trebala da inspiriše mlade žene da više istražuju prirodne nauke i inžinjertvo, dok eksperiment koji će žena sporvesti u svemiru treba da pokaže više informacija o tome kako žensko tijelo reaguje na nultu gravitaciju.

Kako je rekao Ulrich Walter, bivši astronaut i jedan od članova žirija, koji je izabrao ove dvije pobjednice, jedna od njih će primarno biti astronautkinja koja ide u svemir, dok će druga biti rezervna kandidatkinja, a sve pod pretpostavkom da inicijativa sakupi dovoljno novca kako bi bilo koja od njih otišla u svemir.

Piše: Erna K.

Izvor: Deutsche Welle