Aktuelne teme Feminizmi Liderke

Rebel girls: Priče za laku noć

Elena (novinarka)  i Francesca (glumica) su 2011.godine odlučile pokrenuti svoju kompaniju u Kaliforniji. Spakovale su nešto stvari i svoje snove i iz Milana odvažno otišle u Ameriku. Nakon neprospavanih noći, prekovremenih radnih sati i rada vikendom uspjele su ostvariti svoj prvi projekat, osnovale su prvi iPad magazin za djecu – Timbuktu magazin.

Timbuktu Magazin je osvojio mnogo nagrada i postao je dio super publikacija u kojima je predstavljen cijeli koncept magazina.

Elena i Francesca u Milanu, prije polaska u Kaliforniju. Kraj 2011.godine

Elena i Francesca u Milanu, prije polaska u Kaliforniju. Kraj 2011.godine

Ali, da brzo premotamo do sadašnjosti; danas ove dvije djevojke imaju 12 mobilnih aplikacija u prodavnicama aplikacija, poput Apple App Store-a. Objavile su šest knjiga na engleskom, francuskom i italijanskom. Napravile su i “alat” koji omogućava nerazvijenim zajednicama da dizajniraju i izrade prostor za igranje.

Njihov poduzetnički duh pomogao im je da shvate koliko je važno za djevojke da odrastaju okružene ženskim uzorima.

“Djevojčicama, koje u okruženju imaju uzore, to pomaže pri izgradnji samopouzdanja i postavljanja većih ciljeva.”

Elena i Francesca  shvatile su da su u 95% knjiga i TV serija, s kojima su one odrastale, nedostajale ženske uloge na istaknutim pozicijama. Istraživanja, koja su sprovele, pokazala su da se nije mnogo toga promijenilo u posljednjih 20 godina. Stoga su ove dvije djevojke odlučile promijeniti nešto. Elena i Francesca su napisale knjigu punu stvarnih inspirativnih ženskih likova, uzora koji su zauzele glavne uloge. Zato što su žene.

“Good Night Stories for Rebel Girls” je dječija knjiga koja sadrži 100 priča “pred spavanje” o životu nevjerovatnih žena koje su zaista postojale u prošlosti ili postoje i danas. Knjiga je ilustrovana sa 60 ilustracija od umjetnika širom svijeta.

POVEZANO:

Svjetski dan knjige: bez ženskih likova

Piše: Erna K.

Izvor: RebelGirls