Aktuelne teme Feminizmi Liderke

Aerodrom Nikola Tesla; ženska posada preuzela je nebo

Sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu nebo je osvojila šestočlana posada žená. Vesna Aleksić leti kao kapetan u Air Serbia od 2014. godine, ali ovo je prvi put da će u avionu biti ženski kokpit. 

U kokpitu za komandama aviona Erbas A-320, na letu za Pariz u 17.05 sati, 10.aprila, uzletjele su kapetan Vesna Aleksić i kopilot Mirjana Stoiljković, dok su u kabinskoj posadi Mirjana Popović, Silvija Madić, Tanja Stanković i Elena Ljubojević.

Vesna Aleksić leti kao kapetan u Air Serbia od 2014. godine, ali ovo je prvi put da je u avionu ceo ženski kokpit.

“Izuzetno mi je drago što letim sa Mirjanom i što pišemo istoriju Air Serbia”, rekla je Vesna novinarima uoči leta.

Govoreći o tome kakve su reakcije putnika kada im se iz kabine obrati ženski glas, Vesna kaže da je u početku putnicima to bilo neobično, ali da su se već navikli pa su komentari uglavnom pozitivni.

Vesnu i Mirjanu već 25. maja očekuje novi zajednički let. Vesna objašnjava da zbog velikog broja zaposlenih sistem planira i određuje ko će s kim raditi, ali će njih dvije ovog mjeseca zajedno letjeti dva puta.

Zajedničkom letu raduje se i kopilot Mirjana Stojikljović.

“Radujem se ovom danu, ponosna sam i srećna što letim sa Vesnom i što zajedno pišemo istoriju”, rekla je Mirjana.

U Air Serbia ima šest žena pilota, a prije samo četiri godine nije bilo nijedne. Vesna i Mirjana su dvije žene piloti koje lete na Erbasu, dok još jedna njihova kolegica upravlja ATR-om, a još tri pilotiraju Boingom 737.

Svaki posao je ženski posao.

Pripremila: Erna K.

Izvor: Telegraf.rs