Aktuelne teme Globalne teme Liderke

Svemir + žene = rekordi

Amerikanka Peggy Whitson postavila je prošle sedmice, tačnije 25.aprila još jedan rekord. Možda su žene ipak s druge planete? Ili su samo super- žene?  Peggy Whitson je rekorderka po trajanju boravka u svemiru za Amerikance – i žene i muškarce. Kada ste žena u svemiru i Trump zove!

Komandantkinja Međunarodne svemirske stanice u orbiti Zemlje oborila je rekord astronauta Jeffa Williamsa, koji je u svemiru ukupno proveo 534 dana, dva sata i 48 minuta. On je taj rekord postavio prošle godine.

Whitson je već među ženama bila rekorderka po boravku u svemiru, a prije nepunih mjesec dana postavila je i rekord po trajanju boravka u otvorenom prostoru, van svemirskih brodova, po “šetnjama” svemirom. Uz to, ona je, sa 57 godina, i najstarija žena u svemiru do sada.

Whitson je  pozvao i predsjednik SAD Donald Trump da bi joj čestitao, a pozvale su je i Trumpova kćerka Ivanka i astronautkinja NASA-e Kate Rubins. Kada se vrati na Zemlju u septembru, Peggy Whitson će provesti ukupno 666 dana u orbiti, gdje je putovala tri puta. Svjetski rekord od 879 dana u svemiru drži ruski astronaut Genadij Padalka.

Pripremila: Erna K.

Izvor: Tuzlanski.ba