Aktuelne teme Feminizam i ...

Svjetski dan knjige: bez ženskih likova

Muški likovi  pojavljuju se u 100% knjiga namijenjenih za djecu, ali situacija je vjerovatno potpuno ista i u sadržajima za odrasle, osim kada žene šute ili su u ulozi ljubavnice, kućanice ili same pišu knjige.  Da su muški likovi neizostavni u pričama za djecu, pokazalo je istraživanje sociologa na državnom Univerzitetu Florida. Šta je sa ženskim likovima?

U susret Svjetskom danu knjige…

Sociolozi  Univerziteta Florida napravili su najopsežnije istraživanje kada je riječ o ovoj temi i došli su do rezultata koji pokazuju privrženost djelima, odnosno knjigama u kojima su glavni likovi muškarci i dječaci, pa čak i muški likovi životinja.

U časopisu “Gender and Society” objavljena je studija “Spol u dječjim knjigama dvadesetog stoljeća: uzorci dispariteta u naslovima i glavni likovi”. Istraživanje, koje je obuhvatilo cijelo jedno stoljeće knjiga,  pokazalo je da:

  • Muškarci su glavni likovi u 57 posto dječjih knjiga objavljenih godišnje, dok samo 31 posto knjiga  ima glavne ženske  likove.
  • Ne više od 33 posto dječjih knjiga sadrže glavne likove koje čine odrasle žene ili likovi ženskih životinja, ali odrasli muškarci i likovi muških životinja pojavljuju se u do 100 posto knjiga.
  • LIkovi muških životinja su glavni likovi u više od 23 posto knjiga godišnje, dok su likovi ženskih životinja zastupljeni u samo 7,5 posto knjiga.
  • U prosjeku, 36,5 posto knjiga godišnje uključuje muškarca u naslovu, u usporedbi s 17,5 posto knjiga, odnosno naslova koji uključuju ženu u naslovu.

“Širok raspon nezastupljenosti žena, odnosno ženskih likova u knjigama, podržava uvjerenje da su ženski likovi manje važni i/li manje zanimljivi od muških likova.”- rekao je McCabe, profesor sociologije na Univerzitetu Florida.

“Ovo može doprinijeti osjećaju manje važnosti kod djevojčica i podizanju  privilegija kod dječaka. Rodne nejednakosti koje smo pronašli mogu biti osobito snažne jer ih pojačavaju obrasci likova dominantnih muškaraca u mnogim drugim aspektima dječijih medija, uključujući crtane filomove, video igrice pa čak i bojanke.” – dodao je McCabe.

Nedavno su majka i kćerka uradile  zanimljivo istraživanje koje se također tiče zastupljenosti ženskih likova u dječijim knjigama. Rezultati su, opet, bili uznemirujući. Sa polica biblioteke, na odjeljku dječijih knjiga, prvo su uklonile knjige koje ne sadrže muške likove; ukupno 3 knjige. Zatim su uklonile knjige koje ne sadrže ženske likove; 76 knjiga. Nakon toga su uklonile knjige u kojima ženski likovi ne govore; 141 knjiga…

Zanima vas još?

Uklonile su i knjige koje sadrže princeze…

Šta je ostalo?

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža.

Piše: Erna K.

Izvor: FSU.edu