Aktuelne teme Lokalne teme

Sarajevo: CryptoParty u Kriterionu

Želiš naučiti kako se zaštiti online?! Želiš saznati kako spriječiti cenzuru i tajni nadzor? Ukoliko je tvoj odgovor da! – Pridruži nam se na prvom ikad Cryptoparty-ju u Sarajevu organizovanom od strane Cooperation and Development Network of Eastern Europe (CDN).

*Cryptoparty će se održati 27. aprila u Art Kinu Kriterion sa početkom u 18:00, i otvoren je za javnost.

CryptoParty  je pokret koji svoje događaje organizuje širom svijeta!

Cilj ovih okupljanja jeste prenošenje znanja o tome kako zaštiti sebe i svoje podatke u digitalnom prostoru. _To podrazumijeva razne tutorijale na temu enkriptovane komunikacije, zaštite IP adrese prilikom surfanja internetom, opšte sigurnosti za kompjutere i pametne telefone, instalaciju Linuxa, i slično.

Ovaj party je organizovan u sklopu CDN-ovog aktivističkog seminara pod nazivom “Digitised security: How to read the surveillance discourse and fight it,” (https://www.cdnee.org/digitised-security) koji će se održati krajem aprila u Sarajevu.

Ovaj seminar će okupiti 40 mladih aktivista i aktivistkinja iz cijele Europe oko diskusija na teme poput online sigurnosti, digitalnih prava, te kako postati bolji online aktivista.

Ukoliko nam se želite pridružiti ponesite svoje laptope, telefone ili druge uređaje i naučite nešto o novim alatima kroz naše praktične radionice. Želimo da ovaj cryptoparty bude prilika za učesnike i lokalne aktiviste da se upoznaju, podijele iskustva i nauče nešto zajedno. Broj učesnika je ograničen, stoga vas molimo da svoj dolazak potvrdite na office@cdnee.org tako što ćete poslati svoje ime, prezime i kontakt.

Vidimo se u Kriterionu!

Pripremila: Erna K.

Izvor: Cryptoparty.in