Aktuelne teme Feminizmi Zvuk i boje

#ThatsHarassment; Prva epizoda “Doktor”: Cynthia Nixon i Emmy Rossum

#ThatsHarassment je serija kratkih filmova, sastavljena u režiji Cosmopolitan.com,  koji istražuju različite načine na koje žene bivaju uznemiravane, a o kojima ne govore. Serija je sastavljena od pet različitih dijelova koji prikazuju različite incidente i načine uznemiravanja  bazirane na stvarnim događajima. U seriji su prikazane svakodnevne društvene interakcije, a naglasak je na “svakodnevici seksualnog uznemiravanja”.

Koliko dugo? Koliko dugo treba da nam bude neugodno prije nego li progovorimo o tome? O doktoru koji nas neprimjereno dodiruje? Možda tako treba. Daj ne budi tabu. Da li vrtite film dok se vraćate od doktora? Možda vam se samo učinilo? Ili…?

Ako želite, pogledajte sve epizode na YT. Mi danas prenosimo prvu epizodu sa Cynthiom Nixon (Sex & City) i Emmy Rossumom (The house of cards) u glavnim ulogama.

Trigger Warning: Sexual Harassment

#Doktor

Jedna od najupečatljivijih stvari u vezi sa ovom serijom je uobičajenost interakcije, odnosno svakodnevnost konverzacije. Seksualno uznemiravanje pri posjeti doktora ne bi trebalo biti svakodnevica.

Epizoda započinje sasvim normalno. Pacijentica, Cynthia Nixon je na pregledu sinusa kod doktora. U početku, interakcija započinje dovoljno profesionalno – on pritisne njeno čelo i lice, te otkriva znakove upale sinusa.

Ali, onda stvari postaju ekstremno neugodne. Govor njegovog tijela, način na koji je spustio ruke na njene noge, kako je podigao njenu majicu bez najave, i ono najšokantnije, kako uopšte nije tražio njen pristanak prije nego li je pregledao njene grudi. Suptilno je ubijedio i natjerao da vjeruje da je to sve dio njegovog posla, ali ipak primjetit ćete nelagodu, zbunjenost i dekoncentrisanost na njenom licu. Sve se tako brzo odvija…

Ne možemo zanemariti osjećaj nelagode. To sigurno znači nešto.

I to je onaj trenutak- kada vas pogodi- šta definiše “normalno”? Je li to zaista dio nečijeg posla? Doktor je pokušava navesti na razmišljanje da to što on radi je profesionalno i totalno prihvatljivo. Osim što nije.

Ni u jednom trenutku nije zatražio odobrenje prije nego li je prešao na naredni korak. Kompletnu situaciju prilagodio je sebi i privid profesionalnosti  i “ugleda” je podredio svojim zlokobnim namjerama. Upravo zbog ovoga, moramo podsjetiti sebe da; ne smijemo ignorisati našu nelagodu, jer sigurno znači nešto…

Piše: Erna K.

Izvor: Cosmopolitan.com