Aktuelne teme Feminizmi

Fashion Week Russia: Feminizam preuzima


Feminizam je dobio svoju malu, ali snažnu ulogu na sedmici mode u Rusiji (powered by Mercedes – Benz), ali ne u formi slogana kakvi su se često mogli vidjeti na sedmici mode u New Yorku prošlog mjeseca. Umjesto toga, dizajneri su se fokusirali na “snažnu ženu”, ali bez izgovaranja ove fraze. 

Dizajner Beso Turazashvili (Portnoy Beso label) inspiraciju za ovaj potez  pronašao je u svojoj majci. “Odgojila me jedna zaista snažna žena, a to je moja majka. Ona sebe ne naziva  “feministkinjom”, ali pretpostavljam da bi je drugi ljudi tako opisali.” – izjavio je Turazashvili. “Moja majka ne voli koristiti tu riječ (feminizam) , ne zato što ne voli ono što predstavlja, nego zato što ona misli da je biti jak(a)- normalno.”- dodao je.

Photo: Victor Boyko / Indigital.tv

Photo: Victor Boyko / Indigital.tv

Dizajnerka Yasya Minochkina, na pistu je izvela popularne djevojke s Instagrama, te time iskazala mišljenje koje dijele brojne žene iz bivšeg Sovjetskog saveza. “U ovoj kolekciji akcent sam stavila na večernje toalete,” izjavila je Minochkina. “Ne postoji ništa komplikovano u vezi s tim. Jednostavno mislim da prelijepa haljina može ohrabriti žene da ostvare sve što žele. Sve bismo trebale biti feministkinje, ali feministkinja ne mora biti samo neuredna žena koja galami i nosi neurednu odjecu govoreci koliko muškarci prema nama nemaju poštovanja.”

Photo: Victor Boyko / Indigital.tv

Drugi i treći valovi feminizma kojeg su  Sjedinjene Države doživjele u 1970-im i 90-im nisu pogodili Rusiju, što znači prava i zahtjevi za jednakost žena nisu  aktivno raspravljani u javnosti. Ruska pravoslavna crkva, koja ima snažne veze s Kremljom, ne tako davne 2013.godine izjavila je : „Ova pojava zvana feminizam je vrlo opasna”.

Ako je Pussy Riot, ruska feministička punk protesna skupina  imala uticaj, onda je to uglavnom na današnje mlade dizajnere_ke, kao što su Narvskaya, te sve popularnija Georgian Nina Macharashvili iz Macha & Mach. Macharashvili  je svojoj kolekciji dala ime “Djevojke demokratije” (Girls Democracy) u čijoj su kolekciji odijela s naglašenom pink i žutom bojom. U kolekciji se nalaze i dukserice (hoodies) na kojima je isprintano “Djevojke rade što god požele.” (Girls Doing Whatever They Want) .

„Ona je djevojka bez granica, ona je slobodna i ona je jaka.”- izjavila je Macharashvili. „Ona radi sve što poželi.” – Sviđa mi se kako to zvuči.

Pripremila: Erna K.

Izvor/Photo: Vogue