Aktuelne teme

Bugarska: pijaca nevjesta

Romska zajednica Kaladžija brakove ugovara na “pijaci nevjesta”. U Staroj Zagori, u centralnoj Bugarskoj,  ovaj fenomen se ne doživljava kao trgovina ljudima. 

Za posjetitelje_ke ove pijace ništa nije sporno; tvrde da je novac samo tradicija, ali da se djevojke ne prodaju. Ipak, mnoge će iznenaditi ovaj običaj romske zajednice Kaladžije.

Zajednica Kaladžija široko je diskriminisana u istočnoj Europi , pa ih žestoko očuvanje tradicije čini i poznatima. Ipak, “svadbeno tržište” Kaladžija  još uvijek je vrhunac tradicije i mlade djevojke se najčešće  udaju na ovaj način uprkos porastu korisnika_ca društvenih mreža iz redova romske populacije. Ovaj događaj je najvažniji godišnji event za Rome iz ove zajednice – koja broji oko 20 000 članova.

Mlade žene mogu biti prisiljene napustiti školu čim imaju prvu menstruaciju. Iako se neke od djevojaka protive tome, one na kraju ipak napuštaju školu, jer im je dobra bračna zajednica- važnija. Četiri puta godišnje članovi Kaladžija se okupljaju kako bi se ugovorila razmjena nevjesta i mladoženja.

Našminkane djevojke u svečanoj odjeći hodaju kroz “pijacu” plešući sa svojim potencijalnim mladoženjama, ali sve pod nadzorom svojih starješina. Mladoženjina strana porodice odlučuje da li će mladu primiti u svoju obitelj. Neizostavan dio je novac. Mladoženja često nosi zlatni nakit kako bi pokazao koliko je imućan. Prosječna “cijena” koju mladoženja daje za mladu je između 250$ i 350$ iako nadmetanje može podići cijenu mnogo više. Nakon pristanka obje strane mladoženjina porodica isplaćuje novac nevjestinoj porodici. Time započinje brak.

Ukoliko se ipak odluče razvesti, odnosno ako spuruga napusti muža ili obratno, sve troškove razvoda snosi strana za koju starješine utvrde da je pogriješila u braku.

Lokalne vlasti nemaju problem s ovim običajima, a etnografi tvrde da ova tradicija uopšte nije neobična, te da su i ostale romske zajednice imale ovakav običaj, ali da je on postojao i u Bugarskoj tradiciji do kraja 19.stoljeća.

Dokumentarni film Young Brides for Sale (video iznad)  pripremile  su Milene Larsson i Alice Stein.

“Pijaca nevjesta je drevna tradicija koja je vezana za identitet Kaladžija, i zato je ovaj običaj preživio, ali danas većina djevojaka ima elemente izbora – iako postoje porodični pritisci kada je u pitanju vjenčanje.” – izjavila je Larsson.

“To ni na koji način ne opravdava uznemirujuću ideju da su žene vlasništvo koje možete prodati, nadmetati se za nj ili kupiti ga. To ne opravdava ni način na koji će ta djevojka živjeti od prvog dana. One su odvedene, ne da bi istražile i otkrile sebe i svoje ambicije, nego da bi služile budućem suprugu.” – dodala je Larsson.

Piše: Erna K.

PhotoCredits:News.com