Aktuelne teme Globalne teme

Extremizam: našminkani Putin

Ruska Vlada je fotošopiranu fotografiju svog našminkanog predsjednika Vladimira Putina stavila u registar zabranjenih “extremističkih” sadržaja.

Slika je nakon kruženja internetom došla u opticaj i na  protestima koji zagovaraju LGBT prava- gdje je korištena kao opozicija zakonu “gej propagande” u kojem se koristi fotografija mačo – Putina.

Ove sedmice, rusko Ministarstvo pravde je suptilno označilo sliku kao extremistički materijal, zapošljavajući  vladine anti-terorističke snage da se bave zaustavljanjem dijeljenja slike.

Slika je dodana indeksu banovanih extremističkih materijala, te je to čini 4071. predmetom koji je banovan u zemlji pod anti- terorističkim snagama koje bi se navodno trebale baviti terorizmom.

Prema pisanju Moscow Times-a, odluka da se banuje slika odražava sudsku presudu iz maja 2016. godine kada je muškarac optužen za djelo “govor mržnje” – nakon objavljivanja slike našminkanog Putina na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte.

Ministarstvo pravosuđa opisuje sliku kao „plakat s prikazom čovjeka nalik na predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, sa šminkom na licu – oslikane trepavice i usne mogu imati tendenciju i poslužiti za navodnu nestandardnu seksualnu orijentaciju Predsjednika.”

Homofobija u Rusiji je porasla nakon što je 2013.godine prošao zakon zvani “gay propaganda” koji je sprovođen od strane anti- LGBT snaga i vlade kako bi se suzbilo djelovanje LGBT zajednice.

Neki od izvještaja navode da su osvetnički i zločini počinjeni iz mržnje prema LGBT osobama u stalnom porastu.

Ruska vlada je nedavno upozorila građane da se suzdrže od homofobnih napada dok su na odmoru u drugim zemljama.   Ministarstvo vanjskih poslova Rusije upozorava svoje građane da dok su na odmoru u drugim zemljama, Europi ili Americi,  mogu vidjeti ljude “netradicionalne seksualne orijentacije”.

Upute za posjetu Francuskoj upozoravaju da je u nekim zemljama  poželjno da  se „ne govori ili djeluje uvrijedljivo za članove LGBT zajednice”.

Savjet za Ruse koji putuju u Španiju upozorava : “Javno izražavanje negativnih stavova, prema osobama drugačije seksualne orijentacije, nije dočekano s razumijevanjem od strane drugih osoba, stoga biste se trebali suzdržati od ispoljavanja istih.”

Ulazak u Kanadu uključuje najduže upozorenje.

U savjetima za putovanje u Kanadu stoji  da “tamo postoji ozbiljan naglasak na seksualnu jednakost”, te da Kanada već dugo ima legaliziran istospolni brak. Rusi su upozoreni da im se u Kanadi ne preporučuje pričanje homofobnih viceva  uz napomenu da je „osim javne osude, u urbanim područjima s brojnim seksualnim manjinama (a posebno u Vancouveru, Torontu i Montrealu) postoji i opasnost od kazne u obliku novčanih kazni, ili podizanje optužnice za „zločin iz mržnje .”

Rusija je prošli mjesec TV show Power Rangers zabranila gledateljima ispod 18 godina i proglasila je show “lezbejskom pričom”. Prerađena verzija serije iz 90-ih prikazuje djevojku Trini ( žutu rendžerku), koja je jedna od pet glavnih likova, u vezi sa drugom djevojkom.

Rusija je 2013. izglasala anti- gay zakon koji banuje “promovisanje netradicionalnih seksualnih odnosa maloljetnicima_cama.”

U međuvremenu, Malezija planira prikazati nove Power Rangerese uprkos “lezbijskoj priči.”

Prikazivanje Rendžersa je dopušteno, nakon što je Disney nedavno banovao prikazivanje Beauty and the Beast jer su u kinima u Maleziji cenzurisali “gay scene”.

Live-action “rimejk”  je prvi veliki Disney film koji ima i nedvosmislenog gay lika, a koji je razbio box office rekorde uprkos pokušaju evanđeoskog bojkota.

Pripremila: Erna K.

Izvor: PinkNews