Aktuelne teme Feminizmi Sex

Žene svakodnevno: zašto mora boljeti?

Bolno uklanjanje dlačica, nošenje grudnjaka i praćenje strogih dijeta. Svemu ovome dodajte bolne menstruacije i porođaj. Možemo slobodno reći, biti žena- boli. Toliko smo naviknute na ove rituale, da rijetko zastanemo i zapitamo se: Zašto mora boljeti?

Seksualnost, rođenje, menstruacija i majčinstvo  teme su koje tajvanski fotograf Yung Cheng Lina, također poznat kao 3cm, zabilježava svojim fotoaparatom. Kroz nadrealne, a ponekad i uznemirujuće fotografije, ovaj fotograf stavlja fokus na “mračne aspekte” stanja u kojem se žene mogu nalaziti. Njegov cilj nije da šokira gledatelje, nego da ih na trenutak zaustavi  i natjera na razmišljanje. Snagom suptilne rasvjete on kreira delikatan svijet obojen jednostavnim bojama i ispunjen svakodnevnim objektima.

U svom radu Yung Cheng Lin prati novosti i eksperimente, ali držeći  čvrsto uzicu standardnih kompozicija fotografija.

“Osjećaj ljepote biti će uzet u obzir i u vizuelnom aranžmanu.” – objašnjava Yung Cheng Lin .

Jednostavnije rečeno, prava kompozicija uvijek dopušta gledateljima da misle i postavljaju pitanja u svojim mislima o onome što vide.

“Gledatelji će roniti duboko u svojim mislima i onda će pokušati da odgovore na pitanja koja imaju.”- dodaje Cheng Lin.

Serija fotografija pod nazivom “Rituals- Tag et Differance” govori o agoniji i ljepoti ženskog stanja i postojanja. Neodoljivo je i sirovo. Njegova opsesija ljudskim tijelom je evidentna, i koža služi kao crni kanvas na kojem može izraziti svoje najdublje umjetničke vizije.

Stereotipi prožimaju ovaj svijet i lebde okolo neprimjećeni od većine ljudi. Ukoliko ste žena, sigurno ćete barem jednom u životu biti suočeni s frazom: “Ljepota boli”.

U “Memoarima jedne gejše” bili smo zaneseni transformacijom Sayuri u enigmatičnu gejšu, i riječi Mamehe odzvanjaju u našim ušima:

“Agonija i ljepota, za nas, idu rame uz rame. Tvoja stopala će patiti, tvoji prsti će krvariti. Čak i sjedenje i spavanje će biti bolni.”

Većina nas nikad neće proći kroz tako drastičnu transformaciju, ali suosjećamo s agonijom kroz bolno uklanjanje dlačica, nošenje grudnjaka i praćenjem strogih dijeta. Svemu ovome dodajte bolne menstruacije i porođaj. Možemo slobodno reći, biti žena- boli. Toliko smo naviknute na ove rituale, da rijetko zastanemo i zapitamo se: Zašto mora boljeti?

Pripremila: Erna K.

Izvor/ Photo: Culturacolectiva