Aktuelne teme Feminizmi Globalne teme Liderke

Island : Posljedice 8.marta

Na Međunarodni dan žena, 8. marta ove godine, Island je postao prva zemlja na svijetu koja će prisiliti kompanije da jednako plaćaju radnike/ce bez obzira na njihov rod, etnicitet, seksualnu orijentaciju ili nacionalnost.

Island je poprište Crnog ponedjeljka, poznat po ženskom štrajku iz 24.oktobra 1975. na kojem se odazvalo čak 90 posto građanki. Zahvaljujući ovom događaju, ova zemlja je postala rodno ravnopravnija, dajući, među ostalim, prvu demokratsku lidericu i najveću zastupljenost žena u javnom i poslovnom životu na svijetu.

Hiljade  Islanđanki i građanki Islanda stranog porijekla zato su na godišnjicu Crnog ponedjeljka izašle s posla u 14:38 sati kako bi protestvovale protiv rodne nejednakosti u platama. Upravo u tom trenutku u radnom danu žene na Islandu prestaju biti plaćane za isti posao koji rade njihove muške kolege.

Ovo nije prvi takav protest. Sličan je održan 2005., kada su žene prestale raditi u 14:08 te 2008. godine, kada su prestale raditi u 14:25.

Islandska Vlada objavila je Standard za jednake plaće koji će zahtijevati od svih poslodavaca koji imaju više od 25 zaposlenika da osiguraju jednaku platu za jednaki rad svojih radnika/ca, te je u proceduru poslala prijedlog novog zakona koji će od kompanija zahtijevati certifikat kojim dokazuju jednakost u platama.

Ovaj potez je dio islandskoga akcijskog plana u iskorijenjivanju rodnog platnog jaza do 2022. godine.

Svjetski ekonomski forum je unazad osam godina rangirao Island kao najbolju zemlju na svijetu što se tiče rodne ravnopravnosti, no unatoč tomu Islanđanke još uvijek zarađuju 14 do 18 centa manje od muškaraca.

Island nije prva zemlja koja je uvela ovakvu proceduru – imaju je Švicarska i američka država Minnesota – no prva je zemlja koja će taj zahtjev zakonski regulirasi kao obvezu.

Piše: Erna K.