Aktuelne teme Feminizmi Liderke

Svemir: Valentina Tereškova

Ne, Valentina Tereškova nije Gagarin u suknji.  Valentina je prva žena u svemiru. Valentina je žena koja se sama vratila na Zemlju nakon što su na njenoj letjelici bile ukucane pogrešne koordinate. Valentina je žena koja ništa nije zapisala u svemiru jer su joj se slomile obje olovke. Valentina ove sedmice slavi 80. rođendan.

Kosmonaut i političarka Valentina Tereškova u ponedjeljak je napunila 80 godina. Najpoznatija je po tome što je postala prva žena u svemiru. Tereškova je bila prva žena koja je letila u svemir, u letjelici „Vostok 6“ 16. juna 1963. godine, i prva koja je provela skoro tri dana u orbiti. Za malo manje od tri dana u svemiru napravila je 48 krugova oko Zemlje.

Prije nego što je postala kosmonaut Tereškova je, baš kao i njeni roditelji, radila u fabrici tekstila, ali se pored toga bavila i padobranstvom.  U svojim ranim 20-im godinama ,Tereškova je bila  regionalni šampion u padobranstvu.

Da bi ostvarila svoj cilj i postala kosmonaut, morala je da prođe kroz težak proces selekcije zajedno sa više od 400 žena koje su se prijavile, a na kraju je bilo pet finalistkinja.

SVIH PET ODGOVARALO JE ZAHTJEVIMA: IMALE SU MANJE OD 30 GODINA, BILE NIŽE OD 170 CM, I LAKŠE OD 70 KILOGRAMA. VALENTINA TEREŠKOVA  SE OD SAMOG POČETKA  ISTICALA MEĐU OSTALIM KANDIDATKINJAMA.

Kako bi bila primljena u kosmonautsku grupu počasno je primljena u Sovjetsko vazduhoplovstvo, te je na taj način postala i prvi civilni kosmonaut.

Misija polijetanja u svemir  čuvana je kao stroga tajna i na sam dan polijetanja ona je svojim roditeljima rekla da ide na takmičenje iz padobranstva. 

Nakon svoga leta, Valentina Tereškova vratila se na aeronautičku akademiju, i 1969. godine diplomirala kao kosmonautski inžinjer, da bi kasnije i doktorirala iz istog područja. Uz svoj posao, bavila se i politikom, te je tako bila i dopredsjednica međunarodne ženske demokratske federacije. U mirovinu je otišla 1997. godine, no ambicije joj se nisu  smanjile.

Nakon što je prva ženska kosmonautska grupa rasformirana 1969. godine, Tereškova je postala  istaknuti član Komunističke partije Sovjetskog saveza. Nastavila je da bude politički aktivna i nakon raspada SSSR-a, a  u  Rusiji se smatra za narodnog heroja.

Tereškova nikada više nije otišla u svemir, ali je rekla da bi željela da jednog dana odleti na Mars, njenu omiljenu planetu, čak i ako to znači da bi bio put u jednom pravcu. Jedan krater na tamnoj strani Mjeseca nazvan je po njoj.

Prije dvije godine, nosila je  olimpijsku baklju, trčeći kroz cijeli St. Petersburg.

Piše: Erna K.