Aktuelne teme Liderke

Šta slavimo? Šta obilježavamo?

Danas je 8.mart. U svijetu se obilježava kao Međunarodni dan žena. Ali, nemojte da nas zavaraju šareni štandovi sa cvijećem u gradu.  Ovaj dan je mnogo više od komercijalizacije kojoj je izložen. Mnogo više od popusta u salonima ljepote. Nekada nije sve bilo tako šareno i upakovano s mašnicom, a nešto se ni danas ne da upakovati.

 1857. godine, radnice zaposlene u tekstilnoj industriji, protestvovale su na ulicama New Yorka. Ovaj događaj podstakao je niz drugih evenata , te su žene protestvovale zbog loših uslova rada, radnog vremena, niskih plata. Žene su tražile pravo glasa, ne spa tretman. Priča o Osmom martu je priča o samoorganiziranju žena i njihovoj borbi za ekonomska i politička prava i ta borba traje i danas. Ovim danom žene slave svoju snagu i nezavisnost osvrćući se svaki puta na borbu koju vode unazad dva stoljeća.

“U budućnosti, neće postojati “žene” lideri, samo liderke.”

 Sheryl Sandberg

Danas  žene  i slave i obilježavaju i bore se za svoja prava. Dvostoljetna borba nije gotova. U svijetu se današnji dan obilježava različitim kampanjama. Budite dio neke kampanje, budite dio borbe koja je vaša borba. Marširajte. Budite žena. Budite nuklearna fizičarka. Budite konobarica. Majka. Otac. Sestra. Brat. Ne uzimajte zdravo za gotovo borbe koje su vodile druge žene. Budite vi ta žena. Budite borba.

P.S.

By Krajnje Neuračunljive

Photocredits: Refinery29

Piše: Erna K.