Aktuelne teme Liderke

NASA heroine u LEGO formatu

Radnja filma “Hidden Figures”, u čijim glavnim ulogama su Taraji P. Henson, Octavia Spencer i Janelle Monáe , prati afričko-američku matematičarku Katherine G. Johnson, koja će zajedno sa dvije kolegice biti “mozak operacije”,  u kojoj će astronaut John Glenn prvi put otputovati do svemira i vratiti se. Film je na platnima diljem svijeta pokupio simpatije, ali i prestižne nagrade (NACAAP, Ceha, Satellite…).

Svijet filma, odnosno glamura i Hollywooda ustupio je mjesto pravoj heroini, pa su tako na dodjeli Oscara 2017.godine svjetla pozornice obasjala Katherine Johnson (naučnicu) , dok su glumice najavile nominirane za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

HOLLYWOOD, CA – FEBRUARY 26: NASA mathematician Katherine Johnson (2nd L) appears onstage with (L-R) actors Janelle Monae, Taraji P. Henson and Octavia Spencer during the 89th Annual Academy Awards at Hollywood & Highland Center on February 26, 2017 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Priča o NASA heroinama dostigla je svoj vrhunac ekranizacijom što je uvjetovalo pojavu videa, meemsa, gifova, postera i fotografija o filmu koje su se internetom širile kao zaraza. Tako je nastao i poster inspirisan LEGO kockicama.

Ideja se dalje proširila i Maia Weinstock (MIT News) kreirala je pravi set The women of NASA LEGO figura koje su prošle kontrolu, odnosno odobrene su od strane LEGO-a i uskoro će se pojaviti na takmičenju koje LEGO održava dva puta godišnje, a na kojem fanovi izlažu svoje radove.

LEGO figura Katherine Johnson

Koncept LEGO figura WomenOfNasa, jos uvijek u doradi

Vezani tekst:

Priča o skrivenim NASA heroinama

Piše: Erna K.