Feministički internet Globalne teme

Offline na jedan dan #DDoWomen

Znate li zašto 23. februara ne trebate biti online? Znate li za koga? Možete li biti offline jedan dan?

Stand up for women and non-binary people in tech.

Ustanite za žene i ne-binarne ljude  u tehnologiji! Pridružite se generalnom štrajku 23. februara 2017. godine. Obećajte da ćete se držati dalje od posla i interneta!

Nije tajna da industrija tehnologije zanemaruje sve one koji nisu bijeli muškarci. Dosta nam je toga! Mi dizajniramo, kreiramo, upravljamo i održavamo kritičnu infrastrukturu i aplikacije koje snadbijevaju internetsku ekonomiju. Moramo se mučiti kako bismo dobile priznanja, unaprjeđenja i kako bismo bile plaćene za intelektualni i emocionalni rad koji se od nas očekuje, dok naše muške kolege uživaju u statusu i privilegijama.

Kako su skori napadi distribuiranim uskraćivanjem usluga (distributed denial-of-service) pokazali, kombinovanjem resursa i rada, sama infrastruktura web-a može biti bačena na koljena. Vjerujemo da bi se bez našeg rada osjetio isti efekat u svakom djeliću online života.

Pozivamo sve žene, ali i one koji_e osjećaju da se ne uklapaju u tradicionalne rodne podjele, da se iz solidarnosti zareknu da će ostati offline, da organizuju ili se pridruže javnim protestima, ili da jednostavno ne odu na posao i ostanu kod kuće u znak protesta jer nam je dosta toga da budemo zanemarene, da nas se ne cijeni i da smo manje plaćene, te da nas se napada jer zahtijevamo osnovno dostojanstvo i poštovanje.

Zašto ovo radimo?

Iako žene čine samo 20-30% radne snage u tehnologiji, vjerujemo da je naša uloga krucijalna te da bez nas ova industrija ne bi mogla funkcionisati. Naš rad je nužan u ovoj oblasti, i vjerujemo da će uskraćivanje istog to svima pojasniti.

Žene u tehnologiji:

  • plaćene su najmanje 28% manje nego muškarci s istim obrazovanjem, starošću i radnim iskustvom ;
  • zaposlene su s upola manjom stopom od muškaraca s istim kvalifikacijama ;
  • imaju šansu od 25% da će biti seksualno zlostavljane na poslu ;
  • čine manje od 11% rukovodilaca u Silikonskoj Dolini ;
  • imaju dvostruko veću vjerovatnoću da će napustiti rad u tehnologiji zbog problema na radnom mjestu, te
  • su u još nesigurnijoj poziciji ukoliko su trans/rodno nepomirljivi, i/ili ukoliko je riječ o ženi koja nije bjelkinja.

Distribuirano uskraćivanje žena (DDoWomen) je projekt koji reprezentira vjeru u našu kolektivnu snagu da donesemo promjenu. Ipak, mi razumijemo da sve žene nemaju privilegiju da se pridruže ovom štrajku, neke žene se mogu susresti s agresijom, napadom ili čak gubitkom posla zbog učešća u ovoj kolektivnoj akciji. Podržavamo žene u njihovoj vlastitoj procjeni da li jesu ili nisu u mogućnosti da učestvuju bez osuda i stigme. Žene koje nisu u mogućnosti da ne odu na posao 23. februara, ali su ipak zainteresovane za projekt, pozivamo da se suzdrže od socijanih medija ukoliko je to moguće, ili da pruže podršku na bilo koji drugi način. Ovo uključuje, ali nije ograničeno na pružanje podrške učesnicima, širenje informacija o ovom projektu itd…

Distribuirano uskraćivanje žena on the web-u (DDoWomen)

Pridružite se borbi

Ostanite kod kuće, ne idite na posao. Držite se dalje od socijalnih medija na jedan dan. Pratite @DenialOfWomen na Twitteru i tweetajte o vašem učešću koristeći hashtag #DDoWomen. Proširite informacije o ovom projektu…

Izvor: Distributed Denial of Women

Prevela i prilagodila: Erna K.