Aktuelne teme Globalne teme Liderke

Jedna žena + matematika = najbolja žena

Maryam Mirzakhani je prva žena koja je nagrađena sa Fields Medal, najvećom nagradom u matematičkom svijetu, koja je svojevrsni ekvivalent Nobelovoj nagradi. Vijest je iz 2014. godine, kada ju je Maryam osvojila, ali još uvijek je veoma važna jer se naredne godine dodjeljuje nova. Da li je moguće nastaviti pobjednički niz ili će ovo ostati jedina žena s ovom prestižnom nagradom u svijetu matematike?

Nagrada Fields Medal utemeljena je  1936. godine, a dodjeljuje se svake četiri godine. Nakon 54 (muška) dobitnika ove nagrade, nakon 78 godina čekanja,  profesorica Mirzakhani sa američkog univerziteta Stanford napravila je istorijski iskorak.

Maryam Mirzakhani je rođena u Teheranu, doktorirala je na Harvardu, a u mladosti uopšte nije mislila da će se baviti matematikom, a još manje matematičkim rješenjima koja će doprinijeti razumijevanju nastanka svemira. Maryam je željela biti književnica, ali su je problemi matematičkih zadataka naveli da počne istraživati i tražiti njihovo rješenje.

Studija sa Yale univerziteta iz 2008. godine pokazuje da su profesori tokom ocjenjivanja aplikacija za pozicije labratorijskih naučnika davali veće ocjene ukoliko bi vidjeli muško ime  jer su smatrali da će posao biti bolje obavljen. Ista studija, također, pokazuje kako je tokom posla 64% naučnica  seksualno uznemiravano.

Ovim priznanjem Maryamin plan je dodatno raditi na promovisanju mladih naučnika i matematičara, a naročito žena koje trebaju dobijati više priznanja u ovoj oblasti. Iako se prema Američkom Matematičkom Društvu, postotak žena koje su doktorirale matematiku mijenjao s godinama, tek 9 do 16% žena je na vodećim pozicijama u naučnim oblastima na top 100 američkih univerziteta.

Piše: Erna K.