Aktuelne teme Lokalne teme

Ko se boji zime, ljubavi, Merlinke još?

Prethodnog vikenda, 27. i 28. januara održan je peti međunarodni queer film festival- Merlinka u glavnom gradu BiH – Sarajevu. Iako je održana već četiri puta, svaki puta Merlinka mi daje osjećaj da je Berlin u Sarajevu.

Za raju koja to ne zna; Merlinka je Međunarodni queer film festival sa sjedištem u Beogradu. Ime je dobio po ubijenoj trans osobi. Od 2013. godine održava se i u Sarajevu, a 2015. godine, s nešto manjim kapacitetima, održan je i u Tuzli.

Prostor održavanja Festivala, kao i prethodnih godina, bilo je art kino Kriterion u Sarajevu. Merlinka je ove godine ponudila program od sedam filmova, od čega su dva iz domaće bosanskohercegovačke produkcije, izložbu i drag queen show koji je zatvorio program, a po mom mišljenu, vjerovatno je događaj koji će se s oduševljenjem prepričavati do naredne Merlinke.

House of Flamingo Zagreb

Cijeli događaj stao je u samo dva dana. Toliko snažnih i hrabrih priča, o ličnom i političkom, te priče ispričane na filmskom platnu učinile su da se cijela LGBTI zajednica osnaži i otvori u javnom- zatvorenom prostoru. Pa na kraju, Merlinka to i radi, ona je : “javni prostor za druženje, razmjenu ideja, doprinosi vidljivosti LGBTI osoba i problema”, i sve ovo vrijeme, uprkos napadima, promoviše toleranciju. Queer umjetnički pokret House of Flamingo iz Zagreba bio je šlag na tortu i svojim performansom  učinio je da zaboravite na policajce koji vas pretresaju na ulazu ili na automobil hitne pomoći koji je tu- just in case.

Nadam se da ću naredne godine pisati o većim brojkama, ali danas, kada sumiram cijeli Festival, oduševljena sam brojem posjetitelj_ica koji je učinio da se u malom prostoru nađe toliko predivnih različitosti koje su zajedno slavile ljubav, u svim njenim oblicima, uz dobru muziku i smijeh do kasno uvečer. Osim predstavnika nevladinog sektora , kao i aktivista_kinja koje se bave pravima LGBTI osoba Festival su posjetile i neke poznate javne ličnosti poput muzičara Lake, Besime Borić- članice Predsjedništva SDP-a i bivše zastupnice u Parlamentu FBiH i drugih. Ipak, javne ličnosti iz kulturnog i političkog života u kontekstu LGBTI zajednice u Bosni i Hercegovini se još uvijek premalo zanimaju za promovisnje njihovih prava, i svoj medijski prostor ne poklanjaju niti dijele sa LGBTI osobama, kao što se to čini u nekim razvijenijim državama, pa čak i u regiji. Merlinka nije samo događaj iz svijeta kulture i umjetnosti ili iz queer svijeta, Merlinka je za svakoga. Ali ipak, ovaj Festival šalje i političku poruku društvu o pružanju otpora LGBTI zajednice prema nasilju i diskriminaciji.

Pod režijskom palicom Sarajevskog otvorenog centra Merlinka je učinila da neke od LGBTI osoba koje još uvijek žive u “ormaru” nakratko udahnu zrak slobode i osjete atmosferu kakvu možemo vidjeti na Festivalima u nekoj zapadnoj, tolerantnoj zemlji. Merlinka je postal važan događaj za LGBTI zajednicu u Bosni i Hercegovini i nadamo se da šesta Merlinka biti još uspješnija i posjećenija. Do naredne godine!

Piše: Erna K.

PhotoCredits: Sarajevski otvoreni centar