Aktuelne teme Feminizam i ... Globalne teme

Otpor: Trumpovi seksistički komentari na tijelima žena

Kada je u oktobru ove godine Donald Trump pobijedio u trci za predsjednika Sjedinjenih američkih država – osamnaestogodišnja Aria Watson  znala je da mora nešto poduzeti; okrenula se umjetnosti.

Aria , studentica prve godine na Clatsop Community koledžu u Oregonu, je kreirala moćnu seriju fotografija koju je nazvala “Potpisano od strane Trumpa” ( #SignedByTrump ). Fotografije predstavljaju neke od Trampovih seksističkih izjava koje su ispisane po nagim ženskim tijelima.

Trampovi  komentari,  koje je godinama javno iznosio u medijima,  ispisani su na nagim ženskim tijelima i za cilj imaju ukazati na štetu koju su njegove izjave napravile i koje će i dalje praviti štetu mnogim ženama.

Watsonova je za Huffington Post rekla da je odlučila da pomiješa svoja politička stajališta s fotografijama koje pravi jer iako je nikada nije zanimala politika, ove godine je bilo drugačije. “Kao feministikinji, kada sam vidjela da je Donald Trump zaista pobijedio, moje srce je puklo”.

Bojim se da će način na koji on govori o ženama postati normativ”

Aria, koja je također i YouTube vlogerica, izjavila je da je bilo veoma teško pronaći žene koje bi pristale biti modeli za ovaj projekat. Na kraju je uspjela pronaći samo pet žena; četiri bliske prijateljice, te ona sama.

Iako je jedna od četiri žene latinoameričkog porijekla, Aria je težila ka tome da uključi više različitosti u fotografije, kako bi dala uvid u grupe koje su izvrijeđane, odnosno diskriminalizirane.

“Dobila sam hiljade poruka, gdje su me pitali zašto nema crnih žena na fotografijama. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja bih tako voljela da sam imala priliku raditi s njima na projektu, ali živim u malom gradu i pohađam relativno mali koledž gdje većinu populacije čine bijelci.

Watsonova je objasnila da je veoma važno nastaviti prozivati Trumpov seksizam.

“Djeca će odrastati za vrijeme njegovog mandata naredne četiri godine. Ne možemo imati predsjednika koji govori tako užasne stvari o ženama. Plašim se načina na koji govori o ženama- taj seksizam i mizoginija- postat će društvena norma. Ne smijemo se plašiti da govorimo o onome u čemu smo tako strastveni. Ne znam zašto je Trump u tom kabinetu, ni kako se to desilo, ali on je tamo. Ono što mi sad trebamo je držati se zajedno jer smo tako jače.”

U prilogu pogledajte fotografije Arie Watson:

Prilagodila: Erna K.

The Huffington Post