Feminizam i ...

Zašto bi žene svakodnevno plaćale cijenu sigurnosti?

Neizostavni modni dodatak, prsten za samoodbranu. Upotpunite svoju kolekciju nakita s ovim pink dijamantom i odbranite se od napasnika za tren! Lako se navlači, još lakše održava i udoban je za nositi. Poklonite vašim djevojkama, ženama, prijateljicama najbolji poklon koji im možete dati- sigurnost! Poklonite vašoj voljenoj poklon koji će je čuvati kada vi niste tu. Čitajte recenzije na amazonu, ebayu – žene su rekle svoje! Ako naručite odmah…

Pomislile biste da je vrijedno klika i da ćete imati o čemu pričati na kafi s prijateljicama u nedjelju popodne. Sve biste ga naručile jer recenzije drugih korisnica na web shopovima su vas ubijedile da vam baš takav jedan treba. Strah kada prolazite kroz mračne ulice postao bi prošlost.

I dok će se internetom virozno voditi polemike oko spornog bodež-prstena, milioni žena će se uistinu osjećati sigurnije, a još jedna kompanija će profitirati po cijenu zlostavljanja žena.

600

Prenosimo tekst sa TheGuardian.com:

Skrolajući društvene mreže ovog jutra naišla sam na sliku plastičnog prstena koji ima ugrađenu neku vrstu bodeža. Preporučen mi je kao savršen proizvod za žene koje se bave trčanjem, koje vježbaju ili džogiraju vani. Naravno, bio je roze-pink boje. Moto kompanije Fisher Defensive koja predstavlja ovaj proizvod je: „Ovo je pogodan i efektan način za žene da se odbrane dok vježbaju ako nešto pođe po zlu“.

photograph-georgijevicgetty-images

Prikladan? Proizvod koji je namijenjen ženama kao oružje da bi se odbranile od seksualnog napada može se opisati kao „pogodan i efektan“ ? To objašnjava kako smo došli do toga da je konstantna predostrožnost rutinski dio ženske stvarnosti. Sasvim je normalno u 2016.godini naići na proizvode za samoodbranu; dugme za uzbunu, suzavac, „neizazovni veš“ i tome slično. Sve ono što me podsjeća da trebam platiti cijenu za „sigurnost“ žene u “muškom svijetu“.

Ideja koju trebam da bi me podsjetila da preduzmem dodatne mjere kako bih se zaštitila je smiješna. Žene ovo rade svaki dan, na stotine različitih načina. Za mnoge od nas to je automatski. Instinktivno djelujemo na načine da hodamo brže, izbjegavamo mračna mjesta, stišćemo šake, gledamo iza sebe jer smo u nekom momentu bile uplašene i bojale se za svoju sigurnost više puta, uglavnom od strane muškaraca. Ali, ove mjere predostrožnosti ne sprječavaju da budemo napadnute, zlostavljane i silovane.

Istraživanja ActionAid UK pokazala su da žene žive u društvu koje im nameće svakodnevne seksualne prijetnje i nasilje. Anketa u kojoj je učestvovalo 2200 ispitanika otkrila je kako je 57% Britanki iskusilo neku vrstu uznemiravanja, dok je 16% žena samo prošlog mjeseca iskusilo tuđe nepoželjne dodire. Ovo je poražavajuća statistika. Ali, još poražavajuća činjenica je što je preko 70% Britanki, a od toga 88% žena u dobi između 18- 24 godine , preduzelo korake kako bi se zaštitile od napastvovanja. Svakodnevno ovo ostavlja tragpve na nama; utičući na naše ponašanje, naše planove za putovanje i naš unutrašnji mir.

Anketa je rezultirala sa deset različitih strategija koje žene koriste da bi izbjegle uznemiravanje, a neki od odgovora su bili: izbjegavanje parkova i javnog prijevoza, odlazak uz pratnju ili čak izostajanje s posla ili nastave. Četvrtina žena promijenila je rutu kretanja, a 28% žena bilo je spremno koristiti svakodnevne predmete kao što su ključevi ili kišobran za svoju odbranu.

Najlošije od svega je što društvo ohrabruje žene da rade ovakve stvari, potiče ih na samoodbranu. To redovno šalje poruku kako je obaveza žene da se zaštiti, a ne odgovornost muškaraca da ne napada i ne vrijeđa. Vidimo to u novinskim člancima koji naglašavaju da outfit ili ponašanje žrtve silovanja nisu bili prikladni i da do zlostavljanja ne bi došlo da je žrtva bila obazrivija, vidimo to i u svijetu poznatih – „opomene“ mladim ženama; da ne konzumiraju alkohol, da se ne oblače provokativno, te da se ne nalaze u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Zato, kao što se pretpostavlja, silovanje je u sjeni, neizbježna sila koja čeka „glupe“ žene koje hodaju svojim putem, a ne namjerni čin pojedinog kriminalca.

Trebamo se suprostaviti ideji koja se smatra prihvatljivom, čak i normalnom, da živimo u svijetu u kojem žene trebaju prilagoditi svoj život kako bi izbjegle svakodnevno sexualno zlostavljanje i nasilje. Apsurdno je da žena postavlja recenziju na Amazonu  u kojoj objašnjava da joj prsten-bodež omogućava da brže reaguje, za razliku od nožića koji je u džepu trenerke i potrebno je vrijeme ok posegne u džep kako bi se odbranila.

Dok nam je konstantno ponavljano da su žene danas ravnopravne i da se ne diže prašina oko toga, mi kupujemo oružje za samoodbranu koje nam daje dodatno vrijeme da posegnemo za pravim oružjem.

Razlika između činjenice da je problem riješen i cijene koju plaćaju žene je apsurdna.

Saslušajte žene koje su imale iskustva sa zlostavljanem. Pričajte sa svojim sinom o tome. Razgovarajte o seksualnom nasilju sa muškarcima i iznad svega prepoznajte da je ovo svakodnevnica žena u kojoj žive i koja se neće promijeniti sa pink prstenom.

Prilagodila: Erna K.

Posuđeno sa: TheGuardian.com

Photo credits: Photograph: Georgijevic/Getty Images