Feministički internet Lokalne teme

Obrnuta psihologija

Obrnuta psihologija ili ironični odgovor na '13 tipova žena koje muškarci trebaju izbjegavati'

Ekipa našeg portala se poigrala sa tekstom 'Trinaest tipova žena koje muškarci trebaju izbjegavati' objavljenom na portalu Klix.ba, te zamijenila spolove.

Napominjemo da je tekst i dalje pun stereotipa, seksizma te irelevantan.  Ako imate svoju varijantu, ohrabrujemo vas da nam je pošaljete.

Poigrali smo se obrnute psihologije i evo kako tekst sada izgleda:

Trinaest tipova muškaraca koje žene trebaju izbjegavati

Postoje tipovi muškaraca sa kojim žene ne bi trebale započinjati vezu, a mi vam donosimo 13 nepoželjnih tipova:

Muškarci koji žele potpunu kontrolu

Ovakvi muškarci su dominantni  i žele pokazati da su superiorna bića. Oni biraju mjesta za izlazak, biraju filmove, društvo i smatraju da su uvijek upravu, pa se njihove žene pitaju da li uopće postoje.

Mušarci koji iskorištavaju žene zbog novca

Muškarci koji nikada ne ponude svoj novac, pa čak ni po cijenu svog dostojanstva, tip su koji muškarca koje treba izbjegavati. Ukoliko im se ide u kino, a žena nema dovoljno novca, oni će radije to odgoditi za neki drugi dan, nego ponuditi svoj novac. Takvi muškarci također često govore ženama šta žele imati kako bi im one to kupile i zaljubljeni su u sve materijalne stvari svijeta. Za takve muškarce su njihova sreća i luksuz najvažniji. Svoju ženu će prvom prilikom zamijeniti bogatijom.

Muškarci koji se ne odvajaju od svog najboljeg prijatelja

Takvi muškarci uvijek pričaju o svom najboljem prijatelju, koji je uvijek prisutan, u svakoj prilici, tako da ugrožava privatnost para.

Muškarci koji koriste ženu da dođu do njenih prijateljica

Nisu rijetke situacije u kojim mušarac koristi ženu kako bi došao do njenih prijateljica koje mu se dopadaju. Taman kad žena pomisli da je našla muškarca svojih snova i dopusti da njegova želja postane njena zapovijed, on završi u tuđem naručju.

Muškarci koji se ponašaju poput zvijezda

Muškarac koji se ponaša poput zvijezde, a svoju ženu tretira kao gubitnicu, zasigurno nije dobar partner. Takav muškarac uvijek radi ono što on želi, a žena gubi svoj identitet i živi u sjeni.

Muškarci koji se stalno žale na partnerice

To su muškarci koji jednostavno vole mrziti svoje partnerice. Oni se uvijek žale da žene sve rade pogrešno. Manu će naći u svemu što žena čini i ne cijene njihov trud. Zbog toga žene gube samopouzdanje i samopoštovanje.

Muškarci koji partnerice uspoređuju s bivšom

Žena želi pokazati svom parteru da je sjajna, ali postoje muškarci koji žene nikada ne ostavljaju na miru i nikada nisu zadovoljni. Oni često uspoređuju svoje partnerice sa bivšim partnericama, što je mučno i bolno iskustvo za žene.

Ljubomorni muškarci

Takvi muškarci mrze prijatelje svoje partnerice od prvog dana i to otvoreno pokazuju. Svaki put kada njegova žena poželi da se vidi s prijateljima, ona je prisiljena lagati ili se ne javljati na pozive, a rezultat toga je pravi pakao.

Opsjednuti muškarci

Ovakvi muškarci počinju pokazivati opsjednutost čim primijete muško ime u mobitelu svoje partnerice. Oni provjeravaju liste poziva i čitaju poruke kako bi se uvjerili da njihova partnerica ne komunicira s drugim muškarcima. Oni svoje partnerice neće upoznati ni sa svojim najboljim prijateljem, a razlog je opsesija.

Muškarci koji previše dobro izgledaju, izgled vara

Žene su presretne kada započnu vezu sa nekim od najljepših muškaraca u njihovom okruženju, ali se često dogodi da ubrzo shvate da on nije njihov tip. Ženi ego neće dopustiti da ga se odrekne, dok u isto vrijeme očajno želi otići od njega.

Pretjerano emotivni muškarci

Pretjerano emotivni muškarci pokazuju želju za brakom nakon jednomjesečne veze. Za to vrijeme se par ne može dovoljno upoznati, no pojedini muškarci misle da znaju najbolje i ne zanima ih šta žene misle o tome. Oni se brzo vežu i doslovno zarobe ženu, tako da izlaza nema.

Feministi

Takvi muškarci  smatraju da su rođeni da osnaže, prosvijetle i spase druge od šovinizma na planeti. Oni ne propuštaju naglasiti da su muškarci loši i ne poštuju ih.

Promiskuitetni muškarci

Neki muškarci se hvale time što mogu varati partnericu, a da ona to ne sazna. Što je još gore, oni se ne srame zbog toga, a njihovi prijatelji znaju svaki detalj o tome. Ljubav podrazumijeva iskrenost, poštenje i vjernost.