Gluposti koje činimo na FB i (i kako ih ispraviti)

Protiv naše volje ili ne, Facebook je mjesto koje je većina nas odabrala da eksponira svoj život online. Uprkos brojnim koristima, socijalni mediji mogu biti uzrok problema, ili stida ukoliko donesemo nekoliko pogrešnih odluka, za koje ni ne pretpostavljamo da su takve – pogrešne. Na sreću, uz malo napora Facebook se može staviti pod kontrolu!

Glupost #1: Ne provjeravate redovno odobrene aplikacije

Koliko aplikacija ste odobrile/i na vašem facebook profilu? Vjerovatno će se naći i neke o kojima ne znate ništa. Kada se dešava auto-share nekog članka, znači da je već odobrena aplikacija da bi uopšte mogle/i pročitati članak. To je potencijalno "opasna" situacija, smješna ili sramotna. U neugodnu situaciju se možete dovesti ako odgovarate na anketna pitanja, učestvujete u igrama ili komentirate postove svojih prijatelja/ica.

Problem: Aplikacije (Apps) omogućavaju pristup vašim ličnim podacima. Ne možete biti sigurne/i šta se može vidjeti i šta će se uraditi sa tim. Važno je vršiti reviziju nad odobrenim aplikacijama, i to najmanje jednom mjesečno da ne biste nehotice odobrili nešto što ne želite ili zaboravili/e na aplikacije koje vam više ne služe ničemu.

Rješenje: Revizija se vrši lako. Za početak posjetite app settings page, tu se prikazuje lista aplikacija za koje se pretpostavlja da se koriste. Facebook reda aplikacije po datumu kada su odobrene, ali sudeći po mom iskustvu nekoliko stvari je pogrešno. Sada otvorite listu aplikacija (Account settings —> Apps) i obrišite sve koje ne prepoznajete ili vam ne koriste ničemu. To radite klikom na X pored naziva aplikacije. Ukoliko kliknete na edit, možete naći detalje šta izabrana aplikacija radi, plus još nekoliko postavki (koje možete izmjeniti). Napravljene izmjene (Account settings —> Apps —> Edit) se spašavaju automatski.  

Kada ih jednom ukrotite, vaše aplikacije će biti lijepe i uredne. Samo ne zaboravite upisati dan za slijedeći mjesec kada opet radite reviziju i popravke. Možda se iznenadite onim što ćete naći.

Glupost #2: Ne filtrirate vaš News Feeds

Problem: Vaš news feed (Home —> News Feed) izgleda kao beskrajna lista koještarija koju morate detaljno prekopati da biste našle/i postove koji su vam interesantni? Možda imate previše prijatelja/ica, ali je izvjesnije da ništa ne filtrirate.

Rješenje: Facebook poštuje vaše odluke šta je vama bitno, a šta ne, ali vaša pomoć je neophodna. Ukoliko neki/e vaši prijatelji/ce postaju smeće, možete tražiti od FB da filtrira neke ili sve sadržaje koji dolaze od njih. Pregledajte postove, u desnom gornjem uglu prikazaće se strelica na dole, koju (ako) kliknete, vidjećete da ste subscribed, a to možete promjeniti u unsubscribed :). Takođe, vidjećete da su dostupne opcije All updates (sve), Most updates (uglavnom) ili  Only Important Updates (samo najbitnije), tako da FB zna koliko vama informacija treba od određenog kontakta. Unsubscribed, ne znači unfriend. Možete se unsubscribe od nečijih postova ili samo od komentara i like-ova. Možete i prestati pratiti (unfollow) notifikacije (Account settings —> Notification). Ovo je super način da news feed prilagodite svojim potrebama i interesovanjima.

Ukoliko opcije koje vam nude filteri nisu dovoljno dobre, probajte SocialFixer, o kojem će biti riječi nešto poslije.

Glupost #3: Ne upravljate vlastitim sigurnosnim postavkama  

Problem: Facebook i privatnost ne igraju uvijek u istom timu, ali uz malo napora može se preuzeti kontrola nad vašim podacima koje facebook koristi i djeli. Ove postavke morate kontrolisati, uprotivnom na putu ste prema katastrofi. Poslodavci nerijetko koriste facebook da provjere potencijalne uposlenike/ce. Korištenje FB u takve svrhe ne znači samo redukciju troškova, nego i kvalitetnije informacije. Uprkos rizicima, čak 13 miliona profila još uvijek nije pipnulo ove postavke. Možda je suvišno reći, ali to je baš glupo!

Rješenje: Podesiti postavke privatnosti nije teško. Ukoliko ne želite da tratite vrijeme, uvijek možete sve zabraniti. Jednostavno posjetite postavke privatnosti (Privacy Settings) i ne dozvolite ništa nikome. To će umanjiti funkcionalnost FB, ali će vas riješiti brige za narušavanjem privatnosti. Uz malo truda i volje moguće je pomiriti to dvoje i izvući ono najbolje iz njih. Prije nego pristupite podešavanju postavki privatnosti, odvojite malo vremena za razmišljanje o tome šta, zapravo, želite. Da što bolje upravljate svojom privatnošću na FB, posjetite, i redovno to činite – up-to-date guide.

Glupost #4: Žalite se na Facebook, ali neda vam se popravljati ga

Problem: Facebook update-i rijetko se dešavaju a da se ne pokrene peticija za povratak na prijašnje stanje. Bez obzira da li su takve peticije legitimne ili ne, ukoliko niste zadovoljne/i možete ih ukloniti same/i.

Rješenje: Sve što trebate je SocialFixer. Funkcioniše na svakom pretraživaču, a uz njegovu pomoć možete se riješiti bilo čega što vam smeta ili što mrzite. Priručnik vam nudi više informacija, ukratko SocialFixer može:
– isključiti chat
– uvijek prikazivati facebook inbox
– spriječiti na FB automatske postove
– filtrirati poruke koje ne želite vidjeti
– isključiti timeline (vi same/i)

To su samo neke od dostupnih opcija. Ukoliko vam se ne sviđa nešto na facebooku, ne žalite se. Pomozite sebi.

Glupost #5: Svako/a može biti vaš/a prijatelj/ica

Problem: Facebook je započeo kao privatni klub harvardskih studenata/kinja, postepeno se otvarao prema školama i svijetu. Osmišljen je tako da se na profil dodaju osobe koje se već poznaju u stvarnom životu. Kada socijalni mediji postanu ono što su danas, sve izmiče kontroli i dobijate zahtjeve za prijateljstvo od osoba koje jedva da poznajete ili ste ih upoznali online. Takva situacija može dovesti do liste mnogobrojnih virtuelnih prijatelja/ica sa kojima ujedno dijelite i lične podatke. Mnoge/i od nas su prekasno shvatile/i problem upravljanja obimnim listama, a studije pokazuju da nas takve situacije čine nesretnim :(. Srećom, postoji način da se takve liste svedu na razuman broj.

Rješenje: Pošaljite poruku svim vašim "prijateljima/cama" sa obavještenjem da radite čistku. Postavite obavijest i na vaš zid i recite onima kojima bi vaše prijateljstvo moglo nedostajati da vam pošalju poruku ili vas već nekako obavijeste o tome. Postavite takvu poruku više puta u toku sedmice i napravite listu onih koji vas stvarno žele. Dodatno, posjetite Facebook notifications page da steknete uvid s kime komunicirate, koliko često, s kime već izvjesno vrijeme ne komunicirate… To može potrajati ako radite na taj način. GreaseMonkey script pod nazivom FacebookDeletes može značajno olakšati posao. Skripta omogućava brisanje prijatelja/ica tako što ćete ostaviti samo one koje obilježite. Kada to uradite svoju kuću smatrajte očišćenom.

Greške se mogu potkrasti. Ukoliko se ne želite riješiti u potpunosti ne-baš-prijatelja/ica, na svojoj listi uključite subscriptions za vaš račun. To će od svakoga ko vam pošalje zahtjev učiniti subscriber-a, bez obzira da li prihvatite ili ne, zahtjev za prijateljstvo. Na taj način može se dobiti uvid u postove koji su javni, a ne i one koje želite sačivati privatnim.

Glupost #6: Dopustile/i ste FB da vam zatrpava email spamovima

Problem: Facebook voli da vas zadržava, jedan od načina na koji to postiže jeste da vas zatrpava tonama obavještenja o svemu što se dešava. Nije važno o čemu se radi – to je podsjetnik da trebate više vremena provditi uz društvene mreže. Obavještenja mogu biti korisna da se bolje informišete o nekim aktivnostima, ali ne u situaciji kada ste zatrpane/i istim. Upravljati obavještenjima je prilično jednostavno.

Rješenje: Za početak pojetite Facebook notification settings page. Na prvi pogled može djelovati prekomplikovano jer postoje brojne opcije, ali to je samo prvi pogled… U zaglavlju kategorije "All Notifications" možete naći listu kategorija. uz njih možete naći i uslove koji uzrokuju primanje emailova ili sms poruka. Najbolji način da počnete, jeste da isključite sva obavještenja za sve kategorije. Nakon toga vratite se na listu i odlučite o čemu zaista želite biti informisane/i. Ukoliko se predomislite, uvijek se možete vratiti.

Druga i (možda bolja) opcija je isključiti sva obavještenja i kreirati dnevni izvještaj (daily digest of updates). Na taj način primate samo jedan email dnevno sa svim relevantnim aktivnostima na FB. Sve informacije su dostupne u samo jednoj poruci. Za neko srednje rješenje, provjerite The Friend Mail, uz pomoć kojeg možete kreirati dnevni izvještaj ali i dobiti dodatne informacije kao što su rođendani i vađni događaji. Svakako da postoji način upravljanja obavještenjima.

Glupost #7: Provodite previše vremena na FB

Problem: Koliko vremena provodite na FB? Očito mnogo! Vrlo je vjerovatno i da ste baš ovoga trenutka tamo. Vrlo je vjerovatno da ste ovaj post našli/e preko FB. Facebook, Facebook, Facebook! Vjerovatno jedan od najboljih i najefikasnijih alata za odugovlačenje i ometanje ikada izumljen! Čak i samo jedna posjeta dnevno može umanjiti vašu produktivnost.

Rješenje: Možete napustiti FB, bez da ga stvarno napustite. To znači isključiti neke i zaključati sigurnosne postavke (kao što je prethodnoo spominjano). Ukoliko je to previše za vas, pratite vrijeme koje provodite online i ustanovite da li se najviše odnosi na FB. Ukoliko to uradite veće su šanse da ćete preispitati svoje navike i svoje vrijeme trošiti produktivnije. Na taj način nastavljate koristiti FB ali ne na štetu svoje produktivnosti. Možete uzeti samo najbolje od oboje.

I to nije sve…

FB može biti plodno tlo za masu loših izbora i grešaka – jednostavno nema dovoljno mjesta ili vremena spomenuti ih sve. Samo neke na koje treba obratiti pažnju:

ne koristite HTTPS
prijatelji/ce su vam osobe sa kojima radite
vaša lozinka nije sigurna
dopuštate FB da vas prati

Lista je znatno duža….
Illustration by Leremy (Shutterstock).
(izvor: lifehacker.com)